Elvisa Kantarević`in moderatörlüğünde 09.02.2017’de ‘Alman-Türk Sosyal Güvenlik Anlaşmasında Yeni Yasal Durum’ konulu seminere, uzman Avukat Talha Barut konuşmacı olarak katıldı. 

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği seminerde, daha az prim ödeyerek daha yüksek maaş almanın formülünü anlatan hukukçu Barut hem Almanya`da hem Türkiye`de emekli olanların nelere dikkat etmesi gerektiğini açıkladı.

ERKEN EMEKLİ OLMAK İSTEYENLER NE YAPMALI?

Bu kapsamda Barut şu açıklamalarda bulundu: “Türk-Alman Sosyal Güvenlik sözleşmesi her iki ülkede çalışması olanların sosyal güvenlik haklarını güvence altına almak için imzalamıştır. Bu sözleşmeye göre iki ülke arasındaki hizmet süreleri birleştirilebilmektedir. Bu sayede sigorta hizmet süresi emekli olmaya yetmeyen kişiler eksik kalan sürelerini diğer ülkedeki çalışmalarından tamamlayabilmektedir. Örneğin Almanya’da 45 yıl hizmet süresini doldurarak daha erken yaşta emekli olmak isteyenler Türkiye`deki askerlik ya da çalışma sürelerini Almanya`daki sürelere ekleyebilirler. Bu durumda diğer ülkedeki emeklilik haklarında herhangi bir kayıp olmamaktadır. Türkiye`den emekli olanlar A/T 21 belgesi ile Almanya`da, aynı şekilde Almanya`da sosyal güvencesi olan kişiler Türkiye`de sağlık güvencesinden ücretsiz yararlanabilmektedir.”

MEMUR HATALARI SONUCU DÜŞÜK AYLIK ALANLAR DAVA AÇABİLİR

Hatalı işlemlerle Bağ-Kur`a prim ödemiş ya da SSK`ya yanlış yılları ödemiş kişilerin emekli aylıklarını başlatmadan işlemlerini gözden geçirmesi gereğine değinen Barut şu şekilde sözlerine devam etti: “İşini bilmeyen bazı memurların yapmış olduğu yanlış borçlanmalar sebebiyle kişilerin düşük aylıklara bağlandığına şahit olmaktayız. Emekli aylığını daha çekmemiş kişiler bu yanlışlıkları davasız düzeltebilirler. Fakat primlere her sene zam geldiği için yıllar önce işlemlerini yapmış kişiler bu işlemleri iptal edip yeniden işlem yaptıkları takdirde ciddi zarara uğramaktadır. Bazı kişiler de yanlış borçlanma işlemleri sebebiyle düşük aylık almaktadır. Bu kişiler de dava yoluyla maaşlarını yükseltme hakkına sahiptir. Memurların hatasından dolayı devletin sorumluluğuna gidilebileceği gibi SGK`nın düşük maaş bağlaması neticesinde Kurum`a karşı da dava açılabilir.”  

3201 SAYILI YASADAN FAYDALALANLARA YURTDIŞINDA ÇALIŞMA YASAĞI

Soru-cevap kısmında emekli olduktan sonraki çalışma hakkına da değinen Barut sözlerini şu şekilde tamamladı: “Emekli olan kişilerin çalışması konusunda Sosyal Güvenlik Sözleşmesinde herhangi bir yasaklayıcı hüküm bulunmamaktadır. Almanya`dan emekli olan kişiler 450 Euro`ya kadar gelir elde edebilmektedir. Türkiye`den çalışması karşılığı emekli olanlar ister Türkiye'de ister yurtdışında hiçbir kesinti olmaksızın çalışabilmektedir. Buna karşın 3201 Sayılı yurtdışı borçlanma yasasından bir gün bile yararlanarak borçlanma yapmış kişiler için yurtdışında çalışma yasağı öngörülmüştür. Bu kişiler Türkiye'de çalışabilmekte ancak yurtdışında çalışamamaktadır. Mini job dahi yapma hakkı şu an verilmemektedir. Bununla ilgili vatandaşlardan yoğun talepler gelmektedir. Mecliste uzun süredir bekleyen yasa tasarısı da mevcuttur. Emeklilere tam zamanlı çalışma izni verilmesi için herkesin kendi üzerine düşeni yapması gerekmektedir. Bu mağduriyeti sürekli gündeme getirmeliyiz..”

Yasalarda olumsuz yönde bazı değişiklikler olmadan işlemlerin başlatılmasına dikkat çeken Barut, borçlanma bedellerinin tamamının ödenmesi zorunluluğu bulunmadığını vurguladı. Bir kısım ödeme yaparak da bazı kazanılmış haklar elde edilebileceğini belirtti. 

Bütün katılımcıların sorularını teker teker yanıtlayan uzman Av. Talha Barut iki saatlik sürenin yetmemesi sebebiyle orda bulunan kişileri çarşamba günleri 16:00-17:00 arası bireysel ücretsiz bilgilendirme için bürosuna davet etti. Yıllardır her çarşamba açık kapı düzenleyen Barut vatandaşların 040 636 93 310 nolu telefondan randevu alabileceklerini belirtti.