Gerek uluslararası ekonomi çevrelerinden gelen sinyaller gerekse de yakın gelecekte Türkiye’nin de dahil olacağı bir çatışma tehlikesi ülkede ciddi bir ekonomik krizin yaşanabileceğinin göstergesi.

İngiliz ekonomi dergisi The Economist’e göre ise yabancı sermaye girişi açısından en çok “ani duruş riski” taşıyan ülke Türkiye. G20 ülkeleri arasında ekonomisi en hassas dengeler üzerinde duran ülke olan Türkiye’nin bütçesinin yüzde 6’sını bulan cari açığın ülkenin yumuşak karnı olduğuna dikkat çekiliyor.

Genel risk endeksinde lider olan Türkiye cari açığın milli gelire oranı sıralamasında üçüncü, kısa dönem dış borç ve dış borç ödemelerinde üçüncü, 2009-2012 yıllık özel sektör kredi büyümesinde birinci, yılbaşından bu yana dolar karşısında değer kaybında ise altıncı ülke oldu. Türkiye finansal olarak dışa açıklık kriterinde ise lider ülke olarak dikkat çekti.

Wall Street Journal gazetesinde Türkiye ekonomisi konusunda yayınlanan bir makalede doların son dönemde kırdığı rekora dikkat çekilirken reel sektörde sıkıntılar da yaşandığını yazdı.


Wall Street Journal
’da Joe Parkinson ve Emre Peker’in kaleme aldığı “Bir zamanların altın ekonomisi Türkiye her cepheden darbe alıyor” başlıklı makalede Türkiye ekonomisinde son aylarda yaşanan olumsuz gelişmeler ele alındı. Makaleye göre mayıs ortasında rekor seviyesine ulaşan Borsa İstanbul bugün yüzde 30’dan fazla gerilemiş durumda. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gezi Parkı protestoları sırasında yabancı sermayeye yönelik yorumları yatırımcıları korkuttu.


Suriye’ye müdahale yakınken ve yıllık enflasyon ağustosta yüzde 8.2’ye çıkmışken Merkez Bankası faiz koridoru yüzde 7.75 olan üst bandında oynama yapmayacağını ve faiz silahını kullanmayacağını açıkladı.

Türkiye ekonomisinin en ciddi handikapları şöyle sıralanıyor:

-Geçen yıla göre 6 milyar dolara yakın artışla altı aylık cari açık 35,9 milyar dolara ulaştı.

-2011 yılında kriz döneminde milli gelire oranı yüzde 10’lara dayanan cari açığın 2013 yılında yüzde 7-10 bandında olması Türkiye’nin önemli bir finansman sorunuyla karşılaşacağı beklentilerini kuvvetlendiriyor.

-Öte yandan Merkez Bankası'nın döviz rezervi 105.6 milyar dolar iken, kısa vadeli dış borç stoku 125.7 milyar dolara ulaşması bu finansman krizinin çok da uzak olmadığının altını çiziyor