Raporu hazırlarken birinci dereceden kanıtlara başvurduklarını belirten PEN, baskıların devam ettiği, gazeteciler, eylemciler ve sosyal medya kullanıcılarının halen yasal takibat altında bulunduklarına dikkat çekti.


PEN’in “Gezi Parkı Eylemleri ve eylemlerin Türkiye’de ifade özgürlüğünün durumu üzerindeki etkileri” adlı raporunda, Türkiye makamlarının, yazar ve gazetecileri yıldırma, yargı aracılığıyla baskı uyguladığı örnekleri ile ortaya koyuyor.

PEN ve buna bağlı İngiliz Yazarlar Birliği yayınladığı raporda şunlara yer verildi: ”11 Mart tarihinde Berkin Elvan adlı gencin trajik bir şekilde hayatını kaybetmesinden sonra binlerce insan sokağa döküldü ve polisle eylemciler arasında çatışmalar meydana geldi.”

Son gerçekleşen eylemlerin polisin dokunulmazlığını belirginleştirdiği belirtilerek, Türkiye makamlarının barışçıl toplanma hakkına saygı gösterme hususunda geçtiğimiz aylarda hiçbir ilerleme kaydetmediği vurgulandı.

PEN raporda ölümler karşısında kaygı duyduklarını belirterek barışçıl eylemlere katılan vatandaşların haklarına saygı göstermesi çağırısında bulundu.

PEN, “Türkiye’de risk altında bulunan yazarlar” nitelemesini kullanarak ifade özgürlüğünün korunması konusundaki mücadeleyi desteklediklerini belirtti.  

Yazarlar Birliği Türkiye’nin ifade, toplanma ve basın özgürlükleri konusunda imza koyduğu uluslararası anlaşmalarının getirdiği yükümlülüklere uymaya çağırarak hukuksal düzenlemelerin yapılmasını önerdi.

YAŞAM HAKKININ İHLALİ CEZASIZ KALMAMALI

PEN, temel önerilerinin bir parçası olarak, Türk makamlarını aşağıdaki adımları atmaya çağırdı:

"İfade ile toplanma özgürlüklerinin devlet görevlilerince ihlâl edildiği tüm vakalar soruşturulmalı, sorumlular adalet önüne çıkarılmalıdır.

Yaşam hakkının ihlâlinin cezasız kalmaması sağlanmalıdır.

Polisin gazetecileri yeterince korumamış olması, bağımsız bir incelemeye tabi tutulmalıdır.

Hakaret suçu acilen kaldırılmalı, başbakanın aleyhtarlarına açılan davalar düşürülmelidir.

Yeni internet yasasının getirdiği internet yasakları ve gözetlemeler son bulmalıdır."

PEN İngiliz temsilcilerinden Jo Glanville ise ilgili makamları geçen yıl meydana gelen ihlâllerini soruşturmaya ve ifade özgürlüğünü uluslararası kıstaslara uygun, daha sağlam bir şekilde güvence altına almaya çağırdı.

PEN International Tutsak Yazarlar Komitesi başkanı Marian Botsford Fraserise de raporun muhalif yazar ve gazetecilerin karşı karşıya olduğu baskılardan, yeni internet yasasının getirdiği internet yasaklarına dek,  Türkiye’de bugün dek ifade özgürlüğünü etkileyen en önemli konulardan bazılarının altını çizdiğini belirtti.ANF