Basın yayın kuruluşları,  ABD’nin gerektiği takdirde bu füzeleri Türkiye’de yeniden konuşlandırabileceğini ve iki ülkenin Türkiye’nin emniyeti konusunda iki yönlü olarak istişare yaptıklarına vurgu yaptı.


Russia Today: ABD patriot füzelerini Türkiye’den çekecek

Almanya’nın adımlarını izleyen ABD ekim ayında süresi dolan patriot savunma sistemlerini yenilemeyeceğini açıkladı.

ABD yaptığı açıklamada, Türkiye’nin güvenliğinin hala endişe verici olduğunu ve savunma sistemlerini gerektiği takdirde yeniden konuşlandırabileceğini söyledi. Açıklamada ‘’ABD ve Türkiye  Türkiye’nin güvenliğini sağlamlaştırmak için diğer adımları birlikte istişare ediyorlar’’ ifadeleri kullanıldı

Deutsch Welle: ABD patriot füzelerini Türkiye’den çekiyor

ABD bu sonbaharda Türkiye’de patriot füzelerini çekeceğini açıklarken ABD ve NATO’nun Türkiye’nin güvenliği ve bölgesel güvenliğini korumaya taahhüt ettikleri bildirildi. Açıklamada ayrıca  gerektiği takdirde ABD’nin patriot mallarının ve personelinin bir hafta içinde Türkiye’de olacağını ifade edildi

Adı açıklanmayan bir ABD savunma yetkilisi ise NATO’nun hava sahası içinde Türkiye savunmasına yardım etme sözü verdiklerinin altını çizdi.

New York Times: Hassas müzakerelerin ardından  ABD füzelerini Türkiye’den çekecek

ABD pazar günü yaptığı açıklamada, Türkiye’deki patriot füzelerini bu sonbaharda çekeceğini açıkladı. Bu işaret, Pentagon’un Türkiye’de konuşlandığı 2013 yılından bu yana Suriye ordusunun füze saldırılarının dindirildiğini  düşündüğü anlamına geliyor.  Yetkililer, roketsavarların İran ve Kuzey Kore gibi tehditlere karşı kullanılabileceğini belirtti.

Telegraph: ABD patriot füzelerini ekim ayında Türkiye’den çekecek

Türkiye ve ABD Washington’ın patriot  füzelerini  Ankara’nın  Suriye sivil savaşının tehditlerine karşı destekleyici hava saldırılarından sonra ekim ayından itibaren çekeceğini açıkladılar.

Söz konusu karar Türkiye’nin İncirlik üssünü Suriye’deki  IŞİD hedeflerini vurmak için ABD jetlerine açmasının ardından geldi.

Fox News: ABD Türkiye’nin Suriye sınırı yakınındaki patriot füzelerini geri çekecek

ABD’nin bu kararı Almanya’nın gelecek yıl hava savunma görevini tamamlamasıyla Türkiye’de konuşlanan 250 askeri birliğini geri çekeceğini açıklamasının ardından geldi. Almanya bölgedeki ana tehlikenin IŞİD olduğuna dikkat çekti