Adil Yiğit

Soma faciacı sonrası acılı bir ailenin söylediklerinden alıntı, nasıl ölüm tehditlerine yol açtı.

Haberdeki atılan başlık Soma’daki bir maden işçisine ait olmasına rağmen, fatura muhabıre kesildi ve dergi ile kendisi aleyhinde kampanyalar başlatıldı. Mail ve Twitter yoluyla aldığı binlerce ölüm tehditine maruz kalarak, hükümet yanlısı çevrelerin ve Başbakanın sert tepkisini aldı. Tepkiler sadece Hasnain ile sınırlı kalmadı. Almanya Başbakanı Angela Merkel aleyhine de sanal ortamda paylaşılan karikatürlerle tehditler devam etti.

Spiegel dergisinde Hasnain Kazım imzasıyla bugün yayınlanan haberde „Erdoğan taraftarları tüm dünyanın Başbakanlarına karşı olduğunu düşündüklerinden,  her  türlü hakaretin haklılığına inanıyorlar.“ Değerlendirmesi dikkat çekiyor.

„CEHENNEME KADAR YOLUN VAR, ERDOĞAN“ HABERİNİN ARKA PLANI

Türkiye’deki  maden faciasında 301 kişinin hayatını kaybettiği  Soma şehrine haber  için gittiğini ve üç gün sonra İstanbul’a döndüğünde,  „İlk gördüğüm mail kutumun dolmuş olmasıydı. Binlerce twitt gelmişti. Yine Facebook üzerinden yüzlerce nefret içeren tepki mesajlarını gördüm. Anlaşılan birkaç kişi bana karşı , ama niçin“ sorusunu soruyor.

Soma faciasından sonra Başbakan Soma’da bir konuşma yapmıştı. Faciadan kurtulanlar ve yakınları Başbakan Erdoğan’ın alışık olmadığı bir tepki gösterdiler. Kendisinden açık bir cevap beklediler. Belki de kendilerini teselli edecek bir söz dinlemek istediler.  Ama Erdoğan, herhangi bir duygusal konuşma yerine, böylesi kazaların doğallığından söz etti.

Daha sonra kendisiyle konuştuğum bir maden işçisi konuşmasında şunu aktardı: Bugüne kadar  böyle bir şey söylemedim ama:  „Cehenneme kadar yolun var, Erdoğan“  dedi. Demecin bu bölümüne  Soma faciası üzerine yazdığım bir haberde yer verdim.  Spiegel Online haberi, „Cehenneme kadar yolun var, Erdoğan“ başlığıyla verdi.  Başbakanın taraftarları için bu fazla olmuştu . Demeçte söylenenler bana mal edildi. Erdoğan’a kızan ben olmuştum.  „Cehenneme kadar yolun var, Spiegel“  başlıklı Almanca, Türkçe ve İngilizce bir karşı kampanya başlatıldı.“

SOKAKTA KARŞILAŞIRSAM BOĞAZINI KESERİM

Hasnain Kazım, Facebook’ta resmiyle paylaşılan „Sokakta karşılarşırsam boğazını keserim“,  „ Sen, yahudi olmalısın“ , „Sevgili Başbakanımızın yahudi düşmanı“, Ben Pakistanlıların müslüman ve Türk’lerin dostu olduğunu düşünmüştüm, hain“, „Ben sığır eti yiyorum“, içerikli tehditler (İnek, Hindistan için kutsal sayılyor) , sonrası güvenlik gerekçesiyle ,  Spiegel dergisi tarafından  „Ya, delinin biri bunu ciddiye alırsa“ diye yola çıkılarak, Almanya’ya çekildi.

„Bir yandan modern, batılı ve dört şeritli otobanlara sahip, büyük alışveriş merkezleri olan Türkler , Hükümete karşı yapılan bir eleştiriyi, ulusa karşı yapılmış bir saldırı olarak değerledirerek, demokrasi, basın ve düşünce özgürlüğüne de pek de fırsat tanınmamaktadır.“ Diyor Hasnain.

PAKİSTAN‘ DA CAN GÜVENLİĞİM OLMADIĞI İÇİN İSTANBUL‘A GELDİ

 Pakistan’in başkenti İslamad‘ı 4 yıl önce,  güvenlik sorununun kritik noktaya gelmesinden dolayı terkederek  istanbul’a yerleşen Hasnain, Türkiye ile Pakistan karşılaştırması da yapıyor.  „Pakistan’da  Peygamber Muhammed’e veya İslama hakaret edilmesi durumunda insanlar kontrolü kaybederken,  Türkiye gibi laik bir ülkede ise, maden faciası sonrası bir işçinin Başbakana kızması , küfür olarak değerlendirilyor“  değerlendirmesi dikkat çekiyor.

HÜKÜMETE MUHALİFLER,  SÖYLEMEK İSTEDİKLERİNİ HABERİMDE BULDULAR

Türkiye‘deki  hükümete muhaliflerin söylemek istediklerini  ve söyleyemediklerini , Spiegel haberinde bulduklarına da yer verilerek, muhalefet partilerinden politikacıların kendisini „cesaretli sözlerinden“ dolayı  kutladıkaları belirtiliyor. „Bir yanda benden nefret edenler, öte yanda ise övenler vardı“  ifadesiyle, „Türkiye toplumundaki  kutuplaşma ortamında dost ve düşman olarak nasıl sömürü malzemesi haline geldiğine“ yer veriyor.  Aralarında Alman , Türkler ve eski dostlarınında bulunduğu çoğu kişinin uzun mail‘ler yazarak kendisine cesaret verdiklerini, evlerini kendisine sığınmak için açmaya hazır olduklarını belirtiklerini bildiriyor.

AKP‘Lİ YETKİLİ: TÜRKLER ÇABUK UNUTUR, KAFANA TAKMA

Hükümetin bir yetkilisinin „Cehenneme kadar yolun var, Erdoğan“ başlığıyla verilen haber  sonrası, „böylesi bir tepkiyi beklemeliydin“, dediğine de yer verilirken, bir başka hükümet politikacısının ise, „durumu fazla ciddiye alma, Türkler çabuk parlar ve çabukta unuturlar“  görüşünü aktarıyor.