Sabah Gazetesine Mahkemeden ‚Gerçek dışı haber‘ tokadı    


 Sabah gazetesi’nin 19.10.2013 tarihinde üç gün ardarda manşetten verdiği Berlin kaynaklı bir haber, İstanbul 2.Asliye Mahkemesi kararıyla, yalan olarak tescil edildi.


Türkiye’deki birçok siyasi davalarda savunma avukatı olarak tanınan Özcan Kılıç’ın,  haberde adı geçenlerden sendikacı Mehmet Akyol’un vekaletiyle açtığı davada, karar çıktı. İstanbul 2.Asliye Hukuk Mahkemesinin kararında “halk nazarında hedef gösterecek ve kişilik haklarını ihlal edecek unsurlar bulunması” gerekçesiyle,  gazetenin yaptığı haberin “bu haliyle görünür gerçekliğe bile uygun olmadığı anlaşılmıştır” denerek , yalan haberinin tekzip edilmesi de karara bağlandı.


Hükümet destekli yandaş ve asparagas haberleriyle tanınan Sabah gazetesi Berlin kaynaklı ve istihbarat destekli yaptığı bir haberde, “Avrupa’daki Devrimci Karargah adlı örgütün kadrolarını deşifre etme” amaçlı  “Hayalet “ manşetli gerçek dışı dizi haberinde adı geçen kişilerin resim ve isimlerini yazarak, açık hedef göstermişti.


Etik ve objektif  habercilikten öte, medyayı silah olarak kullanarak karanlık odaklara çanak tutan Sabah haberi, kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.


Devrimci Cephe dergisi tarafından konuya yönelik yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi ; „Abdurrahman Şimşek, Ferhat Ünlü gibi isimlerden kurulu Sabah Özel İstihbarat Servisi, Mehmet Eymür’ün yönlendirmesinde AKP-MİT politikaları doğrultusunda operasyonel haberler hazırlıyor. Bunlardan biri de Avrupa’daki devrimci kişilere yönelik “Hayalet” manşetli bir haberdi. Ancak bu haberin öncesinde, habere konu olan devrimcilere yönelik suikast hazırlıklarının açığa çıkarılmasından ve haberin ardından hâlâ bu devrimcilere yönelik teknik takip ve dinleme operasyonlarının sürdürülmeye çalışılmasından da anlaşılabildiği kadarıyla Sabah gazetesinin “Özel istihbarat dairesi”, MİT’e bağlı yeni bir örgütlenmenin kaba bir kamuflajı durumundadır.

Bilindiği gibi, daha önce MİT bünyesinde, Eymür’ün yönetiminde var olan Özel İstihbarat Servisi, Avrupa’da Asala suikastleri ve Türkiye’de, şimdilerde kısmen açığa çıkan faili meçhul cinayetlerin sorumlusu oldu. Bu birim çeteleşme ve Avrupa’nın baskısı üzerine feshedildi. Abdurrahman Şimşek’in, Fuat Uğur moderatörlüğünde Avrupa ATV’nin 27.10.203 tarihli “Avrupa’dan Gündem” programında açıkladığı üzere, Hakan Fidan, MİT’te yeniden “Özel İstihbarat Servisi” kurmaya çalışmaktadır. Abdurrahman Şimşek ve Ferhat Ünlü gibi isimler, işte böyle bir kuruluşun hazırlık aşamasında gazetecilikten ziyade “operasyonel istihbarat” temelinde çalışmaktadırlar. İstanbul mahkemesinin kararı Sabah Özel İstihbarat’ın faaliyetinin gazetecilikle alakası olmadığını belirlemiştir.“