Sabah gazetesi bugün manşetten RTÜK'ün a Haber için verdiği yayın durdurma cezasına ateş püskürdü.

"Bu nasıl hukuk, bu nasıl adalet Twitter serbest haber yasak" manşeti ile çıkan gazete, yine kendi yayın grubu bünyesinde bulunan aHaber'e verilen 28 kez yayın durdurma cezasına isyan etti.

YSK'nın, 17 Aralık operasyonu ile ilgili haberlerde aHaberi "siyasi partiler arasında fırsat eşitliği ilkesini ihlal etmek"le suçladığı ortaya çıktı.

Bu kapsamda aHaber, TGRT Haber, NTV, Samanyolu, CNN Türk, Star, Ulusal Kanal, Beyaz Tv, Tvnet, Bengütürk, Halk TV, Sokak TV, Kanal 5 televizyonlarına, çok ağır yayın durdurma cezası verildi. aHaber de dün 17.00'den başlayarak YSK'nın ihlal tespit ettiği 4 haber programının yayın saatleri boyunca, 48 saat belgesel yayınlayacak.

TWİTTER YASAĞINI SAVUNMAYA DEVAM

Bugüne kadar muhalif medyaya kesilen cezalara ve Twitter'ın yasaklanmasına alkış tutan yandaş medya, cezaların kendilerine uzanması ile birlikte özgürlük çığlıkları atmaya başladı. Ancak gazete, cezayı eleştirirken bile Twitter'daki serbestlikten şikayet etti.

İşte Sabah'ın o haberi:

"İNTİKAM GİBİ CEZALAR

aHaber'e yayın durdurma cezasının, milli iradeyi hedef alan hesapları kapatmamakta direnen Twitter'a erişim engelinin kaldırıldığı saatlere denk gelmesi, oldukça manidar bulundu. Türkiye'de ofis açmaya ve vergi ödemeye yanaşmayan Twitter'ın özgürlüğü, hakaret, tehdit, şantaj ve fitne mağduru binlerce vatandaşın hukukunu göz ardı edilmesine yol açtı. Twitter adeta ödüllendirildi. Bu tarz mağduriyetlerin giderilmesi için örnek bir mücadele veren aHaber ise cezalandırıldı. aHaber'e verilen cezanın gerekçelerinden biri de vatandaşlara çözüm süreci, 17 Aralık Operasyonu ile ilgili sorular yöneltilmesi, bazı mitingleri uzun, bazılarını kısa yayınlaması.

SORU SORMAK SUÇ!

17 Aralık'taki hükümete yönelik komplo girişimi ve seçim döneminde örnek yayınlar yapan aHaber'e verilen ceza 'insafsız' olarak değerlendirildi. YSK, vatandaşlara çözüm süreci ve 17 Aralık'taki kirli operasyona ilişkin sorular yöneltilmesini suç olarak kabul edip, aHaber'i "siyasi partiler arasında fırsat eşitliği ilkesini ihlal etmek"le suçladı. Anayasa Mahkemesi'nin, Amerikan şirketi twitter'ın hukuk tanımayan tavrını savunup yasağı kaldırırken Türkiye'deki bu ağır yayın yasakları için ne diyeceği merak ediliyor.

'İLETİŞİM VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ'

Avukat Barış Çabuk: "Vatandaşların Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmeleri'nde kendilerine tanınan ifade özgürlüğü çerçevesinde yaptıkları açıklamalarından ötürü verilen yasaklamalar hukuka aykırıdır."

Avukat Celal Ülgen: "Çarpıtmadan ve gerçekleri gizlemeden verilen haberlerle ilgili olarak yayın kapama cezası verilemez. Bu hem iletişim özgürlüğünü, hem de ifade özgürlüğünü ihlal eder."

'İŞGÜZARLIK KARAR GÖZDEN GEÇİRİLSİN'

Sabah Gazetesi yazarı ve aHaber "%100 siyaset" program moderatörü Sevilay Yükselir karara "aHaber, seçim döneminde son derece objektif bir yayın politikası izledi. Cezayı çok ağır ve haksız buluyorum" diye tepki gösterirken, yazar Rasim Ozan Kütahyalı da "Bu ceza, tamamen işgüzarlık ve ifade özgürlüğüne saldırıdır" diye konuştu. 'Yaz Boz' programı moderatörü Bekir Hazar ise karara "Çok ağır, gözden geçirilmesi gereken ceza. Bu cezanın verilmesini "bir yerlere şirin gözükmek olarak anlıyorum" diyerek tepki gösterdi."