İki Çeçen kardeşten biri öldürülmüştü; diğeri de ağır yaralı olarak Boston'daki bir hastanede tutuluyor; iki kardeşin adı Boston Maratonu'nda geçen hafta 3 kişinin ölümüne, 170 kişinin de yaralanmasına yol açan patlama ile birlikte anıldı.

Amerika Birleşik Devletleri'de 11 Eylül 2001'deki saldırılardan sonra maruz kaldığı ilk dış kaynaklı terör eylemi olarak kabul edilen saldırı tartışma başlattı.

Nezavisimaya

Gazete "Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı 2 yıldır yürütülen savaş ile Boston'daki patlamanın ortak yanı nedir?" sorusunu yöneltiyor ve "Suriye'de Beşar Esad'a karşı yürütülen savaşın ana itici gücü olan Vahabizmin iki Çeçen kardeşi de eyleme yönelten güç olduğunu" yazıyor.

Gazete, Suriye'de yürütülen savaşın Batı'dan ve bölgedeki diğer bazı ülkelerden destek aldığını ama "Çeçen kardeşlerin pervasız eyleminin peşine düşülüp, ölüm cezasına konu edildiğini" yazıyor.

Rossiyskaya Gazeta

Rossiyskaya Gazeta gazetesindeki yazısında Vladislav Vorobyev, Rusya'nın, Çeçenler'e bakışını değiştirmesi için Amerika Birleşik Devletleri'ni yıllardır ikna etmeye çalıştığını; "kendilerini özgürlük savaşçısı olarak görenlerin" aslında "cani ve sadece ödül için öldüren" insanlar olduğunu yazıyor.

Vorobyev, Amerika Birleşik Devletleri'nin "jeo-politik çıkarlarını koruma adına dünya genelindeki kıyımlara göz yumduğunu, ABD'li yetkililerin Rusya merkezli Kafkas Birliği ile Çeçen kardeşler arasında bağlantı olup olmadığını araştırdıklarını ifade ediyor.

Rossiyskaya Gazeta köşe yazarı, "İki Çeçen kardeşin eylemi, ABD'yi umarız politikasını gözden geçirmeye iter." diyor.