Hafta içi yayınlanan ‘İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat’ adlı programın 7 Kasım tarihli bölümünde, format gereği gazetelerin ilk sayfaları ekrana yansıtılırken, sıra Cumhuriyet’e gelince Küçükkaya, Can Dündar tarafından hazırlanan ‘Deniz Mektupları’ yazı dizisine değinmişti. 

'MUHAKKAK ALIN' DEMİŞTİ
Küçükkaya, şu ifadeleri kullanmıştı; “Cumhuriyet dün Can Dündar’ın kaleminden önemli bir yazı dizisine başlamıştı. Satın aldınız mı? Bugünlerde birer tane Cumhuriyet Gazetesi satın almanızı öneririm size. Çünkü tarihi nitelikteki vesikalar bunlar. Deniz’in 50 yıl sonra ortaya çıkan mektup arkadaşı diye başlıyor. Onu ben okumayacağım, siz muhakkak satın alarak okuyun, ya da en kötü paranız yoksa cumhuriyet.com.tr’ye girin.”

RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Küçükkaya’nın bu ifadeleriyle gazetenin alınmasını ‘teşvik ettiğini’ belirterek, kanalın ‘gizli reklam’ yapmaktan cezalandırılmasını istedi. Üst Kurul’da HDP, MHP ve CHP’li dört üyenin muhalefetine rağmen AKP’li üyelerin oy çokluğuyla programın cezalandırılmasına karar verildi.

KÜÇÜKKAYA: HAKLI VE MAKUL KARŞILAMIYORUM
Karar nedeniyle şaşkın olduğunu belirten İsmail Küçükkaya, şu ifadeleri kullandı; “Ben bir gazeteci ve haberci olarak, gazete okunmasını teşvik ediyorum. (…) Ben sadece ulusal medyayı değil aynı zamanda yerel medya ve uluslararası medya örneklerini de her sabah yayınlıyorum. Dolayısıyla bu cezayı hiçbir şekilde haklı ve makul karşılamıyorum.”

Karara tepki gösteren RTÜK’ün MHP’li üyesi Esat Çıplak, “O zaman gazetenin isminin görünmesi bile reklama girer (…) Türkiye gibi okuma oranının düşük kaldığı bir ülkede ‘mutlaka okuyun’ sözünü reklama sokmak anlaşılır bir şey değil” dedi.

CHP’li üye Ali Öztunç ve Süleyman Demirkan ise kanalın değil Deniz Gezmiş’in cezalandırılmak istendiğini belirtti.