"Erdoğan'ı eleştiren son büyük Türk gazetesinin gazetecileri tutuklandı" başlıklı haberde Cumhuriyet yazarları Ayşe Yıldırım ve Aydın Engin ile editörlerden Bülent Özdoğan'ın operasyonla ilgili değerlendirmelerine yer veriliyor.

"Tasfiyerler Gülen hareketini aştı"

"15 Temmuz darbe girişiminin ardından geçen 5 ay geçmesine rağmen Türkiye'de karışıklıkla sarsılmaya devam ediyor" yorumu yapılan haberde, "On binlerce bürokrat, asker, polis, yargıç ve akademisyen Fehtullah Gülen'le bağlantılığı oldukları gerekçesiyle tasfiye edildi. Birçok medya organı ve sivil toplum kuruluşu kapatıldı. Bu durumu eleştirenler tasfiyelerin Gülen'in hareketinin etki alanını aşıp, Türkiye Anayasasını değiştirerek başkanlık sistemini getirmeye çalışan Erdoğan'a barışçıl bir yollarla karşı çıkanlara ulaştı" deniliyor.

Cumhuriyet gazetesini de "Türkiye'de laikliğin sembolü" olarak nitelendiren The Guardian haberi, gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar'ın Suriye'ye silah götüren MİT tırları ve 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonunu genişçe haberleştirdiği için tutuklandığını anımsatıyor. Gazetenin 13 yazar ve yöneticisinin PKK ve Gülen yapılanmasına yardım etmek suçlamasıyla tutuklandığına işaret edilen haberde gözaltına alınıp serbest bırakılan Cumhuriyet yazarı Aydın Engin'in de görüşlerine yer veriliyor. Engin, "Parti organı olmayan tek gazete olduğu içn Cumhuriyet'i susturmaya çalışıyorlar" diyor.

"Biz haber yapmak istiyoruz, haber olmak istemiyoruz"

Gazeteye baskın yapıldığı sırada haber merkezinde bulunan editör Bülent Özdoğan ise "Biz haber olduk. Bu iyi mi kötü mü bilmiyorum. Biz haber yapmak istiyoruz, haber olmak istemiyoruz. İyi bir gazete olmaya devam edeceğiz. Söyleyebileceğim bu" ifadelerini kullanıyor.