Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yöneticilerinin yargılandığı davada gazetenin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı ile yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya tahliye edildi.

İnan Kızılkaya yaklaşık 440, Kemal Sancılı ise 300 gündür tutuklu bulunuyordu. Bu karar ile 9 kişinin yargılandığı davada tutuklu sanık kalmadı. Aynı davada yargılanan diğer isimler arasında gazetenin yayın danışma kurulunda olan yazar Aslı Erdoğan ve dilbilimci Necmiye Alpay'ın yanı sıra Genel Yayın Yönetmeni Zana Bilir Kaya ile yazarlar Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve bir diğer yayın danışma kurulu üyesi Bilge Akut bulunuyor.

29 Aralık 2016'da başlayan davanın iddianamesinde şüpheliler hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Haklarındaki suçlamalar nedeniyle, Aslı Erdoğan 4,5, Necmiye Alpay ise 4 ay hapis yattıktan sonra geçen aralık sonunda tahliye edilmişlerdi. Erdoğan'ın yurt dışına çıkış yasağı da geçen haziran'daki duruşmada kaldırılmış, ancak pasaportu kendisine bir süre geri verilmemişti.

KHK ile kapatılmıştı

Deutsche Welle'nin haberine göre Özgür Gündem'in yayın politikasının "Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal ve ekonomik düzenini değiştirmek, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve cumhuriyetinin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak, yıkmak veya ele geçirmek" olduğu iddia edilen iddianamede, gazetede PKK ve KCK'nın yöneticilerinin görüşlerine yer verilerek, terör örgütünün propagandasının yapıldığı öne sürülüyor.

İstanbul 8'inci Sulh Ceza Hakimliği, "gazetede sürekli PKK terör örgütü propagandası yapıldığı ve bu örgütün yayın organı gibi hareket edildiği" gerekçesiyle 16 Ağustos 2016'da Özgür Gündem'in geçici olarak kapatılmasına hükmetmişti. Gazete daha sonra ise 29 Ekim 2016'da çıkarılan kanun hükmünde kararnameler kapsamında tamamen kapatılmıştı.