Amerikan New York Times (NYT) gazetesinin deneyimli muhabirlerinden Rod Nordland'in İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yapmasına izin verilmedi. Nordland'e Türkiye'ye girişine neden izin verilmediği konusunda bir açıklama yapılmadığı belirtildi. Gazeteci Nordland'in kısa süreli gözaltına alındıktan sonra Londra'ya gönderildiği açıklandı.

Gazete konuyla ilgili açıklamasında, deneyimli muhabirinin ülkeye girişine izin verilmemesinin hükümetin ulusal ve uluslararası medyaya karşı uyguladığı baskıların bir parçası olduğunu belirtti. Türk makamlarından bir açıklama yapılmadığına dikkat çeken gazete, ilk kez bir New York Times muhabirinin Türkiye'ye sokulmadığına işaret etti.

Gazete yönetimi, Nordland'in kendilerini e-posta ile bilgilendirdiğini, polisin Londra'dan İstanbul'a uçan Nordland'den hiçbir gerekçe göstermeden bir sonraki uçakla geri dönmesini istediğini ilettiğini belirtti. Gazetenin açıklamasında Nordland'in bazı haberlerinin Türk yetkililerin hoşuna gitmediğine de işaret edildi.

New York Times Genel Yayın Yönetmeni Dean Baquet, "Türk hükümetinin bu tutumu basın özgürlüğüne bir hakaret ve Türkiye ile ilgili bağımsız haberlerin dünyaya aktarılmasını engelleme girişimidir" değerlendirmesini yaptı.(Deutsche Welle)