Le Figaro gazetesinde Laure Marchand imzalı bir yazıda, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler değerlendirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır’da Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi iktidarını düşüren askeri darbeye tepkilerine yer veren gazete,  Mısırlıların “Sizi ilgilendiren işlerle ilgilenin” şeklinde Türkiye’ye verdiği mesajı hatırlattı.


Mısır Cumhurbaşkanı sözcüsü Ahmed Elmoslamny, Salı günü yaptığı açıklamada Ankara’nın tavrının Mısır’ın iç işlerine karışmak olduğu tepkisinde bulunurken, Mısır’ın Taksim meydanında yaşananlara ilişkin bir açıklama yapmadığına işaret etti.


TBMM’deki tüm partilerin ortak bir tavırla askeri darbeyi mahkum ettiğini ve bunun Türkiye açısından bir ilk olduğunu ifade eden gazete, Müslüman Kardeşler’le bağları olan AKP’nin ise “mantıken devrik Mısır Devlet Başkanı’na destek açıklamalarını arttırdığını” belirtti.


Ankara’nın giderek daha tecrit olduğu tespitini yapan gazete, hafta sonu Erdoğan’ın Devlet Başkanı olarak Muhammed Mursi’yi tanıdığına yönelik tekrarladığı açıklamasına da yer verdi.


ANKARA GİDEREK DAHA İZOLE OLUYOR


Türkiye’de hükümet yanlısı gazetelerin de aynı çizgiyi izlediğini yazan Le Figaro, Anadolu Ajansı’nın Taksim meydanındaki eylemcilere yönelik baskılar karşısında sessiz kalmaya devam ettiğine, ancak Mısır’daki Mursi yanlısı eylemleri canlı olarak verdiğine dikkat çekiyor.


Akdeniz’in güney yakasındaki Müslüman Kardeşlerle olan yakınlığın, bölgesel plandaki ittifaklarının AKP’nin neden böyle bir tavır sahibi olduğunu açıkladığına işaret eden gazete, köşe yazarı Semih İdiz’in şu değerlendirmesini aktarıyor: “Mısır’daki askeri darbe Erdoğan’ın Ortadoğu’da siyasal İslam’ı teşvik üzerine kurulu dış politika hesaplarına ciddi zarar verdi.”


Le Fiagaro, “Türk diplomasisinin bölgede zaten gerilemiş olan etkisi, Mısır’daki geçici hükümeti tanımayı reddetmesiyle daha da zayıflama riski var” diyerek, Türkiye’nin zaten Suriye, Lübnan, İsrail, Irak, İran, Kıbrıs ve Ermenistan ile ilişkilerinin iyi olmadığını hatırlattı.