Geçtiğimiz haftaya damga vuran olaylardan biri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İngiliz The Guardian gazetesine yazdığı köşe yazısıydı. Erdoğan, köşe yazısında batı dünyasına çağrıda bulunmuş ve “Batılı liderleri bir seçim yapması gerek: Ya teröristlerle olun ya da Türk halkıyla” ifadesini kullanmıştı. 

Erdoğan’ın makalesine gelen yorum ve tepkilerin ardından Guardian’ın okuyucu editörü Paul Chadwick önceki gün konuyla ilgili bir makale kaleme aldı. ‘Erdoğan için bir köşe? Liberal olmayan sesler için liberal megafonlar' isimli bir yazı yazan Chadwick, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yazısının yayınlanmasından sonra Guardian editörleriyle irtibata geçip kendisinin de yazmak istediğini açıkladı.

Geçtiğimiz dönemde farklı ülkelerden farklı isimlere köşe verdiklerini belirten Chadwick, “Ben konuyla ilgili editörlerle konuştum ve onlar lider olan isimlerin düşüncelerinin önemli olduğunu ve okuyuculara bunları aktarmak gerektiğini düşündüklerini söylediler. Erdoğan da Türkiye’nin seçilmiş cumhurbaşkanı ve bölgedeki en önemli ülkelerden birini temsil ediyor” dedi.

Chadwick, Guardian’ın farklı düşünceleri bir araya getirme gibi bir amacı olduğunu söylerken, “Kılıçdaroğlu’nun yazısından sonra Türkiye hükümeti bize ulaştı ve durumu dengelemek için Cumhurbaşkanı’nın yazmasını istediler. Guardian okuyucularının her iki tarafı da duymak için buna onay verildi” ifadesini kullandı.

BEŞTEPE'DEN GAZETEYE UYARI

Chadwick'in makalesiyle ilgili haberin çeşitli web sitelerinde yer almasının ardından Cumhurbaşkanlığı, Guardian ile temasa geçtiği açıklandı. Gazeteyle yapılan yazışmalarda ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adının hiçbir yerde geçmediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makalesinin "denge kurmak" amacıyla yayımlanmasının hiçbir zaman talep edilmediği ve Guardian'ın Londra ofisinde bir yanlış anlaşılma olduğu iddia edildi.