İsveç’in en büyük medya kuruluşları,15 yıldır Eritre hapishanelerinde yargısız olarak yazma ve kişisel özgürlüğü elinden alınan Dawit İsaak’ın durumuna dünya kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla ortak bir protesto deklarasyonu hazırlayıp yayınlıyor.

Başta İsveç Televizyonu SVT, TV4, TV3 televizyonları ile İsveç Radyosu olmak üzere yazılı basın organları Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen ve Aftonbladet gazetelerinin ‘basın özgürlüğü’ için ortaklaşa hazırladığı deklarasyon gün boyu ortak olarak yayınlanacak.

İsveç’in tanınmış iç ve dış politika, ekonomi, kültür yazar ve gazetecileri hazırlanan görüntülü deklarasyonla Dawit Isaak’ın 15 yıldır yargısız tutukluluğunu protesto edip özgürlüğünü talep ediyorlar.

‘‘İfade özgürlüğü olmasaydı İsveç lanet bir hapishane olurdu’’

‘‘İfade ve basın özgürlüğü olmasaydı İsveç sessiz, tehlikeli ve lanet bir hapishane ve diktatörlük olurdu’’ sözleriyle başlayan görüntülü manifestoda İsveç Televizyonu gazetecisi Mats Knutson ‘‘Dawit İsaak yanlız değil. Dünyanın dört bir köşesinde 200-250 gazeteci hapishanelerde. Bu gazetecilerin ortak yanı ülkelerindeki iktidar sahiplerinin onları susturmak istemesi. Amaç görevleri olan iktidarı sorgulamalarının engellenmesi. Her ne kadar açıklık ve özgür toplumu peşinen kabul ediyor olsak da durum hiç te böyle değil. Hem demokrasi hem de ifade özgürlüğünü her gün yeniden kazanılmalı’’ diye konuştu.

Af Örgütü Amnesty’nin siyasi suçlu olarak kabul ettiği tek İsveçli olan gazeteci Dawit İsaak 2001 yılında görev yaptığı Eritre’de ‘vatan haini’ suçlamasıyla gözaltına alındıktan buyana yargılanmadan hapishanede tutuluyor.