Erdoğan’ın açıkladığı paketi “ Okullarında Kürtçe eğitime izin” başlığıyla kamuoyuna duyuran İsveç TT ajansının seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürüleceği gibi gerçekle ilgisi olmayan bilgileri servis etmesi, Türkiye’nin demokratikleştiği gibi bir hava yaratsa da gerçekler bir gün sonra anlaşıldı.

TT ajansı dün sabah saatlerinde “PKK: Paket barış için yeterli değil” başlığıyla geçtiği, neredeyse tüm medyada yer alan bir haberde de PKK’nın paketten hoşnut olmadığı, “Paketin Hükümetin bir kez daha sadece bir kez daha seçimleri kazanmaktan başka bir kaygısının olmadığı gösterdiği” açıklamasına yer verdi. İsveç medyasında sadece iki gazetede Erdoğan’ın açıkladığı paketle ilgili yorumlar yapıldı.

DAĞ KÜÇÜK BİR FARE DOĞURDU

“Artık Kürtçe harfleri yazanlara ceza verilmeyecek mi? Kürtçe dersler özel okullarda öğrenilebilecek mi?” İsveç’in 700 bin tirajıyla ikinci büyük gazetesi Expressen’de bu soruları soran Gazeteci Gunilla Brodrej, Başbakan Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı reform paketinin Kürtlerin hakları için bir kaç kozmetik değişik içerdiğini belirtiyor.

“Reform paketinin açıklanmasından sonra Türk bayrağına bürünüp zıplamadığım için kusura bakmayın” diyen Brodrej, kendi ana dillerinde yazamayan Kürt çocukları Q, W ve X harflerini ne yapacak sorusunu sorduktan sonra, “Onlar bilmiyor, anne ve babaları da dede ve nineleri de bilmiyor. Anayasa Türkiye’nin Kürt bölgesinde resmi okullarda eğitime sadece tek dilde izin veriyor. Kürtçe ve Türkçe arasındaki fark İsveçce ve Türkçe arasındaki fark kadar büyük”diyor.

Brodej, Kürt dilinin yok olmaya doğru gittiğini, Kürtçe aksansız Türkçe konuşamayan gençlerinin şehirlerde iş bulma ve kariyer edinme şanslarının olmadığını, diasporada yaşayan aydınların Kürtçenin yazı dili olarak yaşamda kalmasının mücadelesini verdiklerini belirtiyor.

“Uzun sözün kısası Erdoğan dün tüm Kürt çocuklarının okullarda kendi dillerinde eğitim haklarının olduğunu söylemeliydi. Onun yerine başlarını sıvazlayarak onlara üç harf verdi ve özel okulların adresini gösterdi “ diyen Brodej, makalesini “Dağ küçük bir fare doğurdu” diyerek sonlandırıyor.

ERDOĞAN YİNE KILIK DEĞİŞTİRİYOR

Uzun yıllar Svenska Dagsbladet Gazetesinin Orta-Doğu ve Türkiye temsilciliğini yapan deneyimli gazeteci Bitte Hammargren, aynı gazetede “Erdoğan yine kılık değiştiriyor” başlıklı yazısında, Gezi Parkı sırasında İstanbul ve diğer şehirlerde ortaya çıkan protesto gösterilerinin biber gazı ve göz yaşartıcı gazlar ve tomalarla bastırılması emrini veren ve eleştirmenlerin tiran olarak boyadıkları Erdoğan’ın bu hafta Kürtler, Aleviler ve Rum-Ortadokskların beklentilerine karşılık vermesezse de reforcu görünümünde ortaya çıktığını belirtiyor.

ERDOĞAN AKP’NİN SEÇMENLERİNE BİR KEMİK PARÇASI FIRLATTI

Erdoğan’ın kadın parlamenterler ve kadınların resmi dairelerde başörtüsü takabileceklerini açıklayarak AKP’nin seçmenlerine bir kemik parçası fırlattığını, Kürtlere de özel okullarda Kürtçe eğitim görme hakkını tanıdığını söyleyerek elini uzattığını belirten Hammargren, Kürtlerin devlet okullarında Kürtçe eğitim talep ettiklerini ve BDP’nin Kürtçe ve Türkçenin eşit görüleceği etnik nötral bir anayasa talep ettiğine dikkat çekiyor.

İsmail Beşikçi’nin İsveç Parlamentosu’ndaki konuşmasında “Kürt çocuklarının kendi dillerini öğrenmeleri için özel okullara para ödemek zorunda kalmalarının kabul edilemeyeceğini” söylediğini aktaran Hammargren, Erdoğan’ın reform paketiyle PKK ve Öcalan ile devlet arasında devam eden barış sürecinin devam etmesini umduğunu ifade ediyor.

Reform paketinin Türkler ve Kürtler içinde dini bir azınlık olan Alevilere Cemevleri için para yardımı yapılmasını içermediğini de belirten Hammargren makalesini “Ama Erdoğan ülkede yaşayan azınlıklar için sembolik değeri olan bir şeyi verdi: Gelecekte okula gidecek çocuklar Türkçülük yeminini etmekten kurtulacak” diyerek sonlandırıyor.ANF