Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklamasını protesto etmek için bugün Cevahir Alışveriş Merkezi (AVM) önünden, Şişli’deki gazete binasına dayanışma yürüyüşü gerçekleştirdi.

Gazeteciler, Mecidiyeköy'deki AVM önünden, Cumhuriyet gazetesinin Şişli'deki merkez binasına yürüdü. "Özgür basın susturulamaz", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atan gazeteciler, dün öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'yi de unutmadı.

Kadri Gürsel: Can Dündar ve Erdem Gül derhal serbest bırakılmalıdır"

Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklamasını protesto etmek için gazete binası önünde Gazetecilere Özgürlük Platformu adına Kadri Gürsel ve Uluslararsı Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire açıklama yaptı. Gazetecilere Özgürlük Platformuadına söz alan Kadri Gürsel,"Can Dündar ve Erdem Gül'ün özgürlüklerini ve mesleklerini icraa etme imkanına kavuşmaları için haklı meşru ve onurlu mücadelemizi yükselterek devam ettireceğiz.Burada Cumhuriyet gazetesinin önünde gazeteciliğe yapılan bu son saldırının siyasi sorumlularına Can Dündar ve Erdem Gül'ü biran evvel serbest bırakarak Türkiye'ye daha fazla zarar vermekten vazgeçmeye çağırıyoruz. Can Dündar ve Erdem Gül derhal serbest bırakılmalıdır." dedi. (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire ise bugün Brüksel'de gerçekleşen Türkiye Avrupa Birliği zirvesinde Avrupa Birliği yetkililerini medya özgürlüğü için etkin tavır almaya çağırdı.

[Haber görseli]

Cumhuriyet Gazetesi önünde daha sonra Can Dündar ve Erdem Gül'ün mektupları okundu. Can Dündar ve Erdem Gül'ün meslektaşlarına mektupları şöyle:

[Haber görseli]

 

[Haber görseli]

[Haber görseli]

CAN DÜNDAR'IN MEKTUBU

Sevgili Meslektaşlarım
Silivri'deki ilk gecemde televizyonum yoktu.
Tatsız bir karanlığa yapayalnızdım.
Ertesi gün televizyon verdiler. Açtım.
Sizleri gördüm.
Özgürlük diye haykıran sesiniz doldurdu hücremi.
Işığınızla aydınlandım.
Yapayalnız da olsam yürümeye kararlı olduğum bu yolda yapayalnız olmadığımı gördüm.
Hücrem sizinle dolu, öylesine kalabalık şimdi.
Bugün de sesinizi duyuyor olacağım.
O ses, bu dayanışma tutsak gazetecileri dışarıya, Türkiye'yi aydınlığa çıkaracak.
Hepinizi sevgiyle selamlıyorum
Can Dündar
Silivri

[Haber görseli]

 

[Haber görseli]

ERDEM GÜL'ÜN MEKTUBU

Dışarıdaki arkadaşlara;

Hapiste 2. günümü şu saatler itibariyle tamamlamış durumundayım. Yani cezaevinde hiyerarşik olarak yükselme havalarındayım. Yani mahpus olarak kıdem basıyorum. Bütün mesaimi usta bir mahpus olmaya verdiğim için siz dışarıdakilerin halini o kadar çok almayacağımı kabul edersiniz.

Örnek vereyim. Dün akşam saatlerinde televizyonumuz gelmişti, orada gördüm. Bizim için basın açıklaması yaparken gaz yemişsiniz. Şimdi çok üzüldüm desem, bana "Bekara karı boşamak kolay" yanıtı vermeniz doğal olur, çünkü burada gaz yok.

Tutuklanmamıza ve casus olma ihtimalimize çok sevinen gazetecilerle de siz uğraşacaksınız. Çünkü biz burada başka bir ustalık peşinde çok meşgulüz.

Ama 2 gündür burada beni en çok etkileyen gelişme Tahir Elçi'nin öldürülmesi oldu. Üstelik gazetede bizim tutuklanışımızı eleştiren sözlerini okuduktan sonra son dakika haberiyle gördüm başına gelenleri. Çok sarsıcı. Büyük bir kayıp. Ama zaten Türkiye çok zamandır hep kaybediyor. Belki bu ödediğimiz bedeller bu kayıpların durdurulmasına katkı yapar diye kendimi de avutmak istiyorum.

Kormayan, umutsuzluğa kapılmadan bir araya gelip sesini yükselten ve ülkenin geleceği için iyi şeyler söyleyen tüm dostlara en içten selam ve sevgiler.

Erdem Gül
A1 Blok, 6. Koğuş
Silivri.

(Cumhuriyet)