Mumay hem sosyal medyada destek buldu, hem de sadece meslek örgütüne üye olduğunu belirttiği açıklamasıyla ses getirdi.

Zira gazeteciler henüz ne ile suçlandıklarını bilmeseler de basında çıkan haberler soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından darbe girişimi nedeniyle yürütüldüğü yönünde.

Aralarında silah yüklü MİT tırları ile ilgili haberi ardından Radikal gazetesindeki işinden çıkarılan ve hakkında soruşturma açılan Fatih Yağmur gibi isimlerin de bulunduğu gözaltı listesinde farklı kurumlardan gazeteciler yer alıyor.

BBC'nin sorularını yanıtlayan Bülent Mumay, adının gözaltını listesinde olduğunu arkadaşlarından öğrendiğini belirtiyor.

Polisin daha önce bulunduğu bir adrese gittiğini ve bundan haberi olduğunu belirten Mumay, henüz ne ile suçlandığını bilmiyor.

Mumay, "Kaçma gibi bir ihtimal yok. Yarın savcılığa gideceğim. Alnım açık, içim rahat" diyor.

Gözaltı kararının ise "çok ağır geldiğini, ama şaşırtmadığını" belirtiyor.

"Siyasetçiler konuşmadan önce de yazdım: darbeye hayır"

Mumay ayrıca, "Daha önce Ergenekon davasında olmuştu. Herkese Ergenekoncu dediler, suçlularla suçsuzları bir araya karıştırdılar. Gazeteci arkadaşlarımızı tutukladılar. Bugün de yapmaya çalıştıkları şey darbenin yakınında durduklarını iddia ettikleri cemaatçilerin yanına benim gibi işini yapmaya çalışan kendini, durduğu yeri muhalif olarak tanımlayan birini oraya eklemleyerek bilgi kirliliği yapmaya çalışıyorlar" diyor.

Bugün, geçen seçimlerde yönetimine aday olduğu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kartını Twitter hesabında paylaşan Mumay, bunu da "o bilgi kirliliğine izin vermemek ve zemin hazırlamamak için beni cemaat ve cemiyetçi olmakla suçladıkları için; üye olduğum tek cemiyetin mesleğimi yaptığım Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olduğunun altını çizmeye çalıştım" diyerek açıklıyor.

Darbe girişimi ile ilgili tutumunun en başından beri aynı olduğunu söyleyen Mumay, "Darbe ile ilgili ne düşündüğümü, Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan televizyona bağlanmadan önce, uçakların sesini ilk duyduğumda yazdım. Darbe ile ilgili yazdıklarım çok net. Darbeye hayır. Onlarca twitim var. Darbe olduğu anlaşılmadan bile önce, bu ülkenin liderleri kuşatma altındayız, konuşamıyoruz, bir kalkışma var demeden önce darbeye çok net karşı çıkmıştım. Dünya görüşüm de, durduğum yer de böyle bir şeyi onaylamama izin vermez" diyor.

Gazetecilerin başına bunların "nöbetleşe" geldiğini söyleyen Mumay, "Ülke demokrasisi adına çok üzülüyorum. Hep aynı sorunlar etrafında patinaj yapıyoruz. Keşke bu ülke artık başka problemler yaşasa" diye ekliyor.

Haklarında gözaltı emri verilen gazetecilerin evlerine baskınlar yapıldığı akşam saatlerine kadar Yakup Sağlam, İbrahim Balta, Seyid Kılıç, Bayram Kaya ve Cihan Acar'ın gözaltına alındığı bildirildi.

Yağmur: Can güvenliğim yok

Radikal gazetesi eski muhabiri Fatih Yağmur ise, Türkiye'de can güvenliği olmadığını ve OHAL kaldırılana kadar dönmeyeceğini Twitter hesabından duyurdu.