Almanya-

 


Gazetenin haberinde şöyle denildi: ‘’ Erdoğan'ın her hareketi ve konuşması tek bir şeye sebebiyet veriyor: Toplumu bölmeye. Verdiği yanlış bilgilerle dinci destekçilerini kışkırtıyor, protestoların ardında dış güçlerin olduğunu söylüyor. Erdoğan hâlâ protestoların kendi otoriter siyasetine, fikir ve basın özgürlüğüne getirdiği kısıtlamalara karşı olduğunu anlayamadı. Protestocuların çoğu ister Kemalist, ister milliyetçi, isterse de dini muhafazakâr ağırlıklı olsun, siyasi bir akımın dünya görüşlerini ve yaşam tarzlarını çiğnemesinden bıkmış durumda. Yeni bir demokratik kültür istiyorlar. Salı günü yaşananlara benzeyen polis müdahaleleri çatışmaların büyümesine neden oluyor. Türkiye'de bir iç savaştan kareler görmek istemiyorsa Erdoğan’ın derhal durup bir düşünmesi lazım."’

Stuttgarter Zeitung gazetesi de Türkiye’nin en güçlü adamının egemenliğinin yol ayrımında olduğu ifade edilerek, ‘’ Başbakanın yönetim stili giderek daha fazla kişiyi rahatsız ediyor.


Erdoğan'ı Türk milletinin çoğunluğu seçmiş olabilir ancak bu her şey hakkındaki görüşünü tüm ülkeye zorla kabul ettirebileceği anlamına gelmiyor. Erdoğan kendinden önceki ülkenin kendi malı olduğunu düşünen ve onu o şekilde yöneten başbakanlar gibi davranıyor. Birçok Türkün katıldığı protestolar ve gösterdiği tepki ise toplumun demokrasi konusunda kendini yönetenlerden çok daha önde olduğunu ortaya koyuyor’ denildi.