Yazıda, Türkiye'nin geçen yıl bir Rus uçağını düşürmesiyle iki ülke arasında ilişkilerin bozulduğu, ancak son dönemde ilişkilerin yeniden iyileştiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e olayla ilgili mektup gönderdiği, Erdoğan'ın Rusya ziyaretinde ekonomik ve siyasi ilişkileri yeniden tamir etmek için birçok kararın alındığı belirtiliyor.

Economist, bu yakınlaşmanın farklı ülkelerdeki birçok siyasetçi tarafından Türkiye'nin Batı'dan uzaklaşması kaygısı yarattığını yazıyor.

Dergi, yakınlaşmaya rağmen iki ülke arasında uzun vadeli bir ittifak mümkün olmadığını öne sürüyor:

"Rusya ve Türkiye arasındaki uzun vadeli sağlam bir ittifak hâlâ mümkün olmamaya devam ediyor. Suriye, kilit sıkışma noktası."

Economist, iki ülke arasındaki gerilimin, Rus uçağının düşürülmesinden çok önce, Rusya'nın geçen Eylül ayında Esad yönetimini desteklemek üzere Suriye'ye müdahalesiyle ortaya çıktığını belirtiyor.

Dergiye konuşan, dış politika alanında danışmanlık hizmeti sunan uluslararası düşünce kuruluşu Council on Foreign and Defense Policy'den Fyodor Lukyanov Rusya'nın şimdi Türkiye'nin, Suriye'deki isyancılara desteğini azaltmasını istediğini belirtmiş.

Economist bununla birlikte iki tarafın da Suriye konusunda yakında bir politika değişimine girmesini beklemediğini yazıyor.

Dergi, Putin'in Erdoğan'la görüşmeden bir gün önce, Lazkiye yakınlarındaki Rus hava üssüne takviye güç gönderilmesini içeren yeni bir anlaşmayı parlamentoya gönderdiğine dikkat çekiyor.

İngiltere'den Suriye'ye kaçan üç kız öğrenciden biri 'hava saldırısında öldü'

İngiltere'nin başkenti Londra'dan geçen yıl IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye giden üç kız öğrenciden birinin Suriye'deki bir hava saldırısında öldüğüne dair haberler, bugünkü İngiltere gazetelerinin tümünde önemli yer tutuyor.

Kızın ailesinin avukatıyla da görüşen Guardian'ın haberinde özetle şu ifadeler yer alıyor:

"Geçen yıl IŞİD'e İngiltere'den katılmak üzere kaçan bir kız öğrencinin, Suriye'deki bir hava saldırısında öldüğüne inanılıyor. Kızın muhtemelen kaçmayı planlarken öldüğü düşünülüyor.

"Kadiza Sultana, Şubat 2015'teki yarıyıl tatilinde, arkadaşları Shamima Begum ve Amira Abase ile Bethnal Green'deki evinden ayrılmıştı. ITV News, kızın bu yıl, terör örgütünün kalesi Rakka'daki bir hava saldırısında öldüğünün düşünüldüğünü bildirdi.

"Kız kardeşi Halima Khanom kanala yaptığı açıklamada, 'Bunu bir bakıma bekliyorduk. Ama en azından daha iyi bir yerde olduğunu biliyoruz' dedi.

"Ailenin avukatı Tasnime Akunjee Guardian'a, kızın muhtemelen birkaç hafta önce öldüğünü düşündüklerini söyledi.

"Kadiza Sultana'nın ailesi ve Rakka sakinleriyle bazı konuşmalarını aktaran ITV, kızın kentteki hayatla ilgili hayal kırıklığı yaşadığını ve sınır üzerinden dönüş yolunu bulup sonunda da İngiltere'ye gitmeyi planladığını söyledi."

Daily Telegraph ise Sultana'yla ilgili şu bilgilere ulaştığını aktarıyor:

"Kızların hızlı bir şekilde İslamcı militanlarla evlendiği ve başlarda yeni ailelerinde mutlu oldukları iddia ediliyor. Ancak Daily Telegraph geçen Temmuz ayında, cihatçıların radikal ideolojisinin aşılanması amacıyla iki ay boyunca kilit altında tutulduğunu ortaya çıkarmıştı.

"Sultana'nın Somali kökenli bir Amerikan savaşçıyla evlendiği ama adamın Rusya destekli Suriye güçleriyle savaşırken öldüğü anlaşılıyor." (BBC)