DİSK Basın İş “Gazetecilik yapmak için devletten onay gerekmez” derken, TGC ve TGS ortak yayınladıkları metinde “Özgür Gündem çalışanlarının basın kartı iptali hak gaspıdır" açıklaması yaptı.

DİSK Basın İş: Fotoğraf için gereken basın kartı değil kamera

“Basın ve yayın kurumları ülkemizde yasalar çerçevesinde, herhangi bir izin gerektirmeksizin sadece bildirim yapılması koşuluyla faaliyete geçer. Tıpkı gazete çıkarmak gibi gazetecilik yapmak için de devletten izin almak gerekmez. Gazete çıkarmak ve gazetecilik yapmak için devletten onay almak gerekmez.

“Binası bombalanan, çalışanları öldürülen Özgür Gündem gazetesi çalışanlarının basın kartlarının iptal edilmesi örtülü bir sansür çabası. O gazetecilerin başına gelebilecekleri meşrulaştırma çabası.

“Yasalarda durum böyle olsa da, ülkede gazeteci sayılmanın temel koşulu olarak Başbakanlığa bağlı Basın Yayın ve Enformasyon Müdürlüğü tarafından verilen ‘Basın Kartı’ olarak gösterilmeye çalışılıyor. Oysa basın kartı bir gazetecinin karşısındakine kendini tanıtmasını sağlar ve kurumu tarafından verilen tanıtma kartı hukuken yeterli olmalı. Bunun dışında sokakta fotoğraf çekmek için ise ihtiyaç duyulan basın kartı değil sadece bir kameradır.

“Gazetecilik yapmak için devletin kart vermesi bir denetim, sansür aracı. Hiç bir basın örgütü bu denetime aracılık etmemeli. Aracılık edenler gazetecilerin başına gelenlerden de sorumlu olacak.”

TGC ve TGS: Hak gaspı

“Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün bu kararı keyfi bir karardır.  Sarı basın kartı almak için aylarca bekleyen gazetecilerin bu kartı aldıktan sonra çalıştıkları gazetelerin yayın çizgisi beğenilmediği için kartların geri istenmesi bundan sonra bu uygulamanın daha yaygın olacağının da habercisi gibi.

Türkiye’nin en çok sarı basın kartı üyesine sahip TGC ve TGS’den görüş almadan çıkarılan yönetmelik tamamen siyasi bir gerekçeyle değiştirilmiştir. Bu yönetmelikle Basın Kartları Komisyonu’nun yapısı idarenin keyfine oluşturulmuştur. Dava süreci devam ediyor.

Bağımsızlığını yitirmiş komisyon yapısı ile gerçek birçok gazetecinin sarı basın kartını vermeyen BYEGM, bu kararı ile bundan sonra muhalif bütün gazetecilerin sarı basın kartlarını almanın yolunu açtı.

“Bu hukuk dışı uygulamayı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak kabul etmemiz mümkün değil. Bir an önce bu hukuksuzluğa son verilmeli, Özgür Gündem gazetesi çalışanlarının sarı basın kartı hakları iade edilmeli.”

Ne olmuştu?

Özgür Gündem gazetesinin dünkü (14 Mart) sürmanşeti hakkında “örgüt propagandası” gerekçesiyle soruşturma başlatılmış ve gazetenin ilgili nüshası toplatılmıştı. Gazete çalışanları da bugün telefonlarına gelen mesajda sarı basın kartlarının iptal edildiğini öğrenmişti. (Bianet)