Kasım ayında yürürlüğe giren Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası işkollarında bir dizi değişikliğe gidince bugüne kadar farklı çatılar altında örgütlenen basın yayın işçileri ile gazeteciler için ortak örgütlenmenin de önü açıldı.

Ancak tuhaflık o ki gazeteciliğin çeşitli alanları parçalanmış durumda. Önümüzdeki günlerde yayımlanacak olan İşkolları Yönemeliği mevcut haliyle çıkarsa, örneğin Milliyet çalışanı bir işkolunda milliyet.com.tr çalışanı ayrı bir işkolunda olacak.

Artık gazetecilik işkolunda da örgütleneceğini açıklayan DİSK’in 5 kurucu sendikasından biri olan Basın-İş konuyla ilgili bir basın açıklaması yayımlayarak Çalışma Bakanlığı’nı uyardı. DİSK Basın-İş haber portallarının da gazetecilik işkolu içinde gösterilmesi gerektiğini belirtiyor.

Basın-İş’in açıklaması şöyle:

“Bilindiği gibi, 7 Kasım 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası ile daha önceki yasada 28 olan işkolu sayısını 20’ye indirildi.

Çalışma Bakanlığı da yeni Sendikalar Yasası uyarınca İşkolları Yönetmeliği hazırlıyor.

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda sayılan işkollarına hangi işlerin gireceğini tespit etmek amacıyla hazırlanan İşkolları Yönetmeliği önümüzdeki günlerde yayınlanarak yürürlüğe girecek.

Arkadaşlar,

DİSK’in kurucu beş sendikası arasında yer almanın onurunu taşıyan Basın İş, işkollarının birleştirilmesiyle, artık Gazetecilik İşkolu’nda da örgütlenecek.

DİSK Basın-İş, gazetelerin matbaa işçileriyle yazı işlerini, gazetecileri, radyo ve televizyon yayıncılığı alanlarında çalışanları aynı sendikal çatı altında birleştirmeye hazırlanıyor.

Bu süreçte bir gariplik internet alanında yaşanıyor. Yeni düzenleme ile internet çalışanları İletişim İşkolu’nda örgütlenebilecek.

Bu durumda mesela Milliyet gazetesi çalışanları DİSK Basın İş’te örgütlenebilecek. Ama ‘milliyet.com.tr’deki gazeteciler İletişim İşkolu’ndaki sendikalara gitmek zorunda kalacak.

Gazeteler ile bağlı web sitelerinin bölünmesinin mantıkla izahını yapmak mümkün değil.

Tabii bunun dışında yer alan haber portallarını da, yaptıkları işin alanına, Gazetecilik İşkolu’na dahil etmek gerekir.

DİSK Basın İş olarak, Çalışma Bakanlığı’nı, İşkolu Yönetmeliği Taslağı’nı taleplerimiz doğrultusunda yeniden düzenlemeye çağırıyoruz:

- ‘İnternet’in bir bütün olarak İletişim İşkolu’na kaydırılması yerine, Haber portalları Gazetecilik İşkolu’nda yer alsın.

Takipçisi olacağımız taleplerimiz konusunda meslektaşlarımızı da duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Unutmayın, artık DİSK BASIN İŞ VAR!” sendika.org