Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasının suçlama konusu edildiği dava kapsamında Cumhuriyet’in 11’i tutuklu 17 yazar, çizer, muhabir, avukat ve yöneticisi, sansürün kaldırılışı nedeniyle Basın Bayramı olarak kabul edilen bugün ilk kez hâkim karşısına çıktı.

Cumhuriyet davası dış basında geniş yer buldu.

Haber görseli

Times gazetesi başyazılarından birini Türkiye’ye ayırdı. Erdoğan’ın yıllar önce söylediği “Demokrasi bir tramvaydır, gittiğimiz yere kadar gider, orada ineriz” sözüyle başlayan “Türkiye sanık sandalyesinde” başlıklı yazıda, Cumhuriyet davasının sanıklarının görünen esas suçları, Kürt hakları hakkında yazmak ve Gülen’in takipçileri olmak değil, “buluttan nem kapan” bir cumhurbaşkanını incitmek” olduğu aktarıldı. Batı dünyasına “Erdoğan’ın basını susturma girişimlerine karşı sesini yükseltme” çağrısı yapılan yazıda, “Sessiz kalmak, Erdoğan’ın ihtişam hezeyanlarını ve eleştiriden muaf olduğu hissini besleyecektir” denildi. Times’ın dava ile ilgili haberinde ise “Ankara Gülencilerle işbirliği yaparken cemaat karşıtı kitabı nedeniyle hapse atılan Ahmet Şık’ın FETÖ propogandası ile suçlandığı” hatırlatıldı. Cumhuriyet’e karşı davanın Türkiye’nin en eleştirel seslerinden birini susturma amacı taşıdığı kaydedildi.

Haber görseli

Guardian gazetesinin haberinde de Cumhuriyet’in hükümetin öfkesinin asıl yükünü çektiği belirtildi.

Haber görseli

New York Times gazetesi, Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın “Cumhuriyet gazetesi korkmaz, pes etmez” sözlerini aktardı. Aydın Engin’in “Bu dava Türkiye’de yargı bağımsızlığı için bir testtir” ifadesine yer verildi.

Haber görseli


Financial Times gazetesinin haberinde Cumhuriyet davasının “Erdoğan tarafından başlatılan medya erozyonunun bir simgesi olduğunu” savunuldu.

Haber görseli

Brüksel’de AB Komisyonu binası önünde toplanan Uluslararası Af Örgütü üyeleri, Türkiye’de insan hakları savunucuları ve gazetecilerin tutuklanmasını protesto etti.

Haber görseli

Britanya’nın Daily Telegraph gazetesi Cumhuriyet davasına yer verdi. Daily Telegraph’a konuşan Cumhuriyet Gazetesi Yazıişleri Müdürü Bülent Özdoğan’ın “Gerçekten zor zamanlardan geçiyoruz... Biz demokrasiye, laikliğe, özgürlüğe inanıyoruz. Bu prensipleri savunuyoruz. Ancak hükümet Türkiye’de bu tip bir muhalif medya görmek istemiyor” dedi.

Haber görseli

Daily Telegraph’ın haberinde, Türkiye’yi “Dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke” olarak nitelendiren Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret’in davayla ilgili görüşleri de yer aldı.

Haber görseli

Cumhuriyet’in Türkiye’deki son bağımsız yayın kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayan Öğret, ayrıca gazeteye yönelik suçlamaların “siyasi” olduğunun altını çizdi ve gazetenin bir dönem Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan’ın müttefiki olan Fethullah Gülen hakkında çok eleştirel yayınlar yaptığını hatırlattı.