Gazeteci hakları alanında çalışan küresel sivil toplum kuruluşu Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2016 Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü'nün layık görüldüğü isimleri açıkladı.

Ödül bu yıl, Cumhuriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu dört farklı ülkeden dört gazeteciye verilecek. Ödüle layık görülen diğer isimler, Mısırlı fotomuhabir Mahmud Ebu Seyid, Hindistanlı serbest gazeteci Malini Subramaniam ve El Salvadorlu araştırmacı gazeteci Oscar Martinez.

Ağustos 2013'ten beri hapiste olan Mahmud Ebu Seyid dışındaki ödül sahibi üç gazeteci, bugünkü ödül töreni öncesinde New York'taki Columbia Üniversitesi bünyesindeki Columbia Gazetecilik Okulu'nda öğrenciler ve akademisyenlerle dün bir araya geldi.

El Salvadorlu Martinez de, "Eğer hükümet sizi sansürlemiyorsa, belki de iyi bir gazeteci değilsinizdir" dedi.

Amanpour'a da ödül

CPJ Direktörü Joel Simon, "Bu dört cesur gazeteci, toplumlarının yanısıra dünyayı önemli olaylardan haberdar edebilmek adına özgürlüklerini, hatta yaşamlarını tehlikeye attılar. Yarın, baskı ve şiddet altında bize hayatî haberleri ulaştırmaya devam eden bu dört gazeteciyi onurlandıracağız" açıklamasını yaptı.

Bu dört isme ek olarak, CNN'in uluslararası başmuhabiri ve ana haber sunucusu Christiane Amanpour'a da, "basın özgürlüğü bağlamında elde ettiği uzun süreli, olağanüstü başarıdan" dolayı Burton Benjamin Anma Ödülü takdim edilecek. Amanpour, 2015 yılında UNESCO tarafından ifade özgürlüğü ve gazeteci güvenliği için İyi Niyet Elçisi ilan edilmişti.

Gazeteciler ödüllerini, 22 Kasım salı günü New York'ta gerçekleşecek törende alacak. (DW, BÜ/BK)