Almanya'nın Hamburg kentinde, farklı alanlardan 700 araştırmacı-gazetecinin bulunduğu Netzwerk Recherche'nin deniz feneri anlamındaki Leuchtturm Ödülü'ne bu yıl Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Cumhuriyet gazetesi yazı işleri layık görüldü.


Gazeteciler derneği, Hamburg'da yıllık kongresinde yaptığı açıklamada Can Dündar'ı gazetesi için yaptığı cesur araştırmalar ve basın özgürlüğü için yürüttüğü mücadeleden dolayı ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Netzwerk Recherche'nin Başkanı Julia Stein, Dündar ve Cumhuriyet gazetesindeki ekibinin cesur ve dirençli duruşunun en büyük övgü ve desteği hak ettiğini ifade etti. Stein, 'Tüm siyasi baskılara karşın, kendisinin korkutulmasına izin vermiyor ve hapse girmekten korkmuyor. Can Dündar en ağır şartlar altında basın özgürlüğü için mücadele ediyor' şeklinde konuştu.

CAN DÜNDAR HAMBURG'A GELİYOR

Ödül töreni 8 Temmuz Cuma günü Hamburg'da düzenlenecek. Törende onur konuşmasını ise AP Başkanı Martin Schulz yapacak. Türk hükümetine bir mesaj olduğu belirtilen ödülü almak için Can Dündar bizzat Hamburg'da olacak. 

CAN DÜNDAR'IN AÇIKLAMASI ÜZERİNE ASILSIZ SPEKÜLASYON YAPILDI


Türk medyasının belli çevrelerinde çarpıtma haberler sonrası 
Can Dündar'ın kurum içi yaptığı o duyuru: 

"Sevgili arkadaşlar, Son bir yıldır, bir yandan gazetedeki görevimi yapmaya çalışırken bir yandan da suçlamalar, tehditler, davalar,  hapislikler, mahkûmiyetler, kurşunlanmalar, ifadeler, savunmalar, hakaret bültenleri ile uğraştım. Bu süre içinde hiç tatil yapmadım. Gazetecilik coşkumda ve habercilik inadımda zerrece azalma olmadıysa da bedenen ve ruhen yorulduğumu hissediyorum. 

Bu tür durumlarda hep yaptığım gibi, yaz süresince sakin bir köşede yeni bir kitaba kapanmak ve geleceği planlamak istiyorum. Bu süre içinde Genel Yayın Yönetmeni olarak idari/editoryal bütün yetkilerimi Cumhuriyet Vakfı’nın İcra Kurulu’na devrediyorum. Cumhuriyet’in de benim de bu zorlu dönemde basın özgürlüğü ve ilkeli habercilik mücadelemizin aynı kararlılıkla süreceğinden kimsenin kuşkusu olmasın."  
  

‘Cumhuriyet gazetesi  ilkeli duruşundan dolayı sürekli hedef oldu’

Cumhuriyet İcra Kurulu, Can Dündar’ın görevi bırakmasının tatil programı olduğunu belirtti. Açıklamada “Maksatlı dedikodu ve yalanlara fırsat vermemek amacıyla bu açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür” denildi. Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın yaptığı açıklama şöyle:

Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar, kendisine yönelik silahlı saldırı girişiminin hemen ardından son bir yıldır yaşadığı cezaevi, mahkumiyet, vb kaynaklı aşırı yorgunluğu da dikkate alarak yaz dönemi için 1,5-2 aylık bir izin ve tatil programını o dönemde yapmış ve yönetim kuruluyla bu durumu paylaşmıştı. Dolayısıyla, Can Dündar’ın izin ve tatil programında, başkaca anlamlar arayanlar, bu tatil ve izin kullanımı olayını “geçici olarak görevi bıraktı” gibi kuşku yaratan başlıklarla duyurmaktadır. Can Dündar Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmenliği görevine devam etmektedir. Kendisi de gördüğü lüzum üzerine bu durumu gazetedeki çalışma arkadaşlarına duyurmuştur.

Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Tahir Özyurtseven ve onun gazetemize kazandırdığı birkaç gazeteci bugün istifa ettiklerini bildirmişlerdir. İstifa nedenlerini bizzat kendilerinin söylemesi daha uygun olacağından, bu konuda şimdilik bir beyanda bulunmamız uygun olmayacaktır. İstifa eden gazeteci arkadaşlarımıza, gazetemize yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ederiz.

Cumhuriyet gazetesi, 92 yılı geride bırakmış ve sadece basın sektöründe değil, tüm sektörler bazında Türkiye’deki en köklü kurumlardan biridir. Bağımsızlığından, özgünlüğünden, eşsizliğinden,haberciliğinden ve ilkeli duruşundan dolayı sürekli hedefte olan ve başta siyasi iktidar olmak üzere birçok çevrenin rahatsız olduğu Cumhuriyet gazetesi, aynı çevreleri rahatsız etmeye devam edecektir. Cumhuriyet gazetesi, tek tek bireylerin çok üstünde bir kurumsal varlığa, geleneğe ve geleceğe sahiptir. Cumhuriyet’te herkes geçici, kurum ve yayıncılık kalıcıdır. Bu bilince sahip emekçileriyle beraber ilkeli, tutarlı, dürüst, nesnel ve gerçeğe uygun haberciliğine devam edecektir. Cumhuriyet ailesine son bir yıl içerisinde katılan birkaç arkadaşımızın kendi istekleriyle ayrılma kararı vermiş olmalarını saygıyla karşılıyoruz. Cumhuriyet’te birkaç kişinin istifasını, sanki kriz varmış gibi sunmak ve bundan bir yarar elde etmek isteyenler, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da avuçlarını yalayacaktır. Maksatlı dedikodu ve yalanlara fırsat vermemek amacıyla bu açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür. Saygıyla duyurulur.