Ali Baba Karakaş


Guardian
gazetesi, BM Mülteci Örgütü'nün İngiltere temsilcisi Roland Shilling'in "İngiltere'nin, diğer Avrupa ülkelerinden çok daha fazla sayıda göçmeni gözaltına alarak olumsuz örnek teşkil ettiği" şeklindeki sözlerine yer verdi. Shilling, İngiltere'de sığınma hakkı arayan kişilerin, son derece sıkıntılı koşullara maruz kaldıklarını, bunun "insanlık dışı" olduğunu belirtiyor.


Guardian, İngiltere Sınır Denetim Kuruluşuna ilişkin bağımsız raporu geçen hafta yayımlanan bağımsız denetçi John Vine'ın da, bu eleştirileri doğruladığını aktarıyor. Rapora göre kuruluşun, Ocak-Nisan ayları arasında hızla sınırdışı edilmek üzere gözetim altına aldığı 114 kişiden 10'u insan kaçakçılığı ve işkence kurbanı oldukları için serbest bırakıldı.


İngiltere'de bağımsız Sığınma Komisyonu da geçen yıllarda, hükümetin sığınmacılara yönelik tutumunun medeni bir ülkenin standartlarının çok altına düştüğünü, bu durumun utanç verici olduğunu açıklamıştı.


Geçen yıl İngiltere'de gözaltı merkezlerinde (detention centre) çocukların tutulmasına son verilmesi için imza kampanyası başlatılmıştı. The Observer da sığınmacılarla ilgili bir yazısında "Korumamız gerekenleri cezalandırıyoruz" diyerek hükümeti eleştirmişti.