Almanya'nın en yüksek tirajli gazetesi Bild ülkedeki yabancıları kızdıran bir haberi manşetten verdi.

Alman Bild gazetesinden ırkçı haber

Almanya'nın en yüksek tirajlı Bild gazetesi'nin „ Yabancılar Alman hükümetinin oylamasına katılabilecekler“ şeklindeki haberi kamuoyu tarafından büyük tepki topladı. Yoğunlukla sağ-muhafazakar Alman okuyucuya hitap eden Bild gazetesinde yaklaşık 440 bin SPD üyesinin ( Alman Sosyal Demokrat Parti) koalisyon oylamasına katılma hakkının bulunduğu ve bunlar arasında Alman vatandaşı olmayan yabancı parti üyelerin olduğu belirtilerek bu durum eleştirildi.

Haberde SPD içindeki Lüksemburg, İsveç, Türkiye, Suriye, ya da Fransa'dan gelip de Alman vatandaşı olmayan parti üyelerinin büyük koalisyon ( CDU-SPD)  hükümetinin oylamasına katılma haklarının bulunması eleştirildi.

Almanya'da 18 yaşına gelen ve Alman vatandaşı olanların seçme ve seçilme hakkı olduğu vurgulanarak, Alman vatandaşı olmayanların büyük koalisyonun oylamasına katılmasının demokratik olmadığı ima edildi.  

Haberde SPD'ye üye olmak için Alman vatandaşı olma şartının aranmadığı ve hatta 14 yaşından itibaren SPD içindeki herhangi bir oylamaya katılma hakkının bululunduğu hatırlatıldı.

SPD içinde ne kadar yabancı vatandaşı parti üyesinin bulunduğu bilinmiyor. SPD Sözcüsü Bild gazetesine yaptığı açıklamada „Parti ve demokratik değerlerimizi benimseyen herkes parti içinde oylamaya katılır ve görüşleri alınır“ dedi.

Öte yandan Bild gazetesi yazarlarından Julian Reichelt'in konu ile ilgili olarak „ Demokrasi zarar görüyor“ başlıklı yorumunda sadece Alman vatandaşı olanların Almanya'nın geleceği konusunda karar verebileceğini savunarak SPD'nin bu ilkeyi çiğnediğini söyledi. Reichelt bu durumun uygunsuz ve Alman demokrasisine de zarar verdiğini sözlerine ekledi.

Süheyla Kaplan / Hamburg