Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) II. Başkanı Attila Azrak, Genel Sekreteri Fuat Ateş ve üyesi Adil Yiğit'in konuşmacı olarak katıldığı programda Türkçe iletişim dilinin yaşatılmasında medyanın önemine de işaret edildi.

Canlı yayının konuklarından ATGB II. Başkanı Attila Azrak, Türkiye'den haberlerin yayınlarda yer alması gerektiğini söylerken, "Ancak Türkçe yayıncılık yapılacaksa, gazetecinin öncelikli görevinin yaşadığı Avrupa ülkesinin haberlerine ağırlık vermesi olduğunu düşünüyorum" dedi.

ATGB Genel Sekreteri Fuat Ateş de iletişim dili Türkçe'nin Avrupa'da gerilemesinden duyduğu kaygıya vurgu yaparak "Kültür dili Türkçe siyaseten geriletiliyor. Oysa her iki dili yani anadilini ve yaşadığı ülkenin dilini iyi konuşanların daha başarılı olduklarını biliyoruz. Avrupa'da Türkçe gazetecilik bu noktada son derece önemli ve gerekli" dedi.



Gazeteci Adil Yiğit ise Avrupa'daki Türkiye kökenli gazetecileri, biraraya gelerek haber akışında bir havuz oluşturmaya davet etti. ATGB üyesi Yiğit "Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde son derece başarılı ve köklü Türkçe yayınlar yapan yerel gazeteler, internet gazeteleri mevcut. Bu gücü birleştirirsek, çok daha güçlü olabiliriz. Neden Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkiye kökenli gazeteciler biraraya gelip bir gazete çıkarmasın?" sorusunu yöneltti.

Öte yandan Türkiye'deki Saray yanlısı yandaş havuz medyası benzeri bir girişimin Avrupa'da, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından (YTB) "Yerel Medyayı Güçlendirme" adıyla oluşturulmak istendiğine de yer veren Yiğit, geçtiğimiz Mart ayında Frankfurt'ta düzenlenen toplantıya, 100'e yakın medya mensubunun davet edilmesinin tesadüf olmadığını açıkladı.
 

Konuşmacılar Azrak, Ateş ve Yiğit programın sonunda ekrandan Avrupa'daki Türkiye kökenli gazetecilere seslenerek "Demokrat olan her gazeteciye, bağımsız meslek örgütümüz Avrupa Türk Gazeteciler Birliği'nin (ATGB) kapıları açıktır" dediler.

Öte yandan basın özgürlüğü ihlallerinin de konuşulduğu programda Türkiye'de 7 bin gazetecinin işsiz olduğu, gazetecilerin 2016 yılında toplam 2 bin 229 yıl hapis cezasıyla yargılandığı da vurgulandı.

Zeynel Gül programı "Gazetecilerin sadece gazetecilik yaptığı için cezalandırılmadığı günlerde buluşmak üzere" sözleriyle kapattı.