2012 yılının Aralık ayında Almanya'nın Köln kentinde 150 katılımcının iştirakiyle kurulan Avrupa Sürgünler Platformu, yazı bir açıklama ile Danimarka’nın Kürt televizyonlarının lisanslarını iptal etmesi ve ağır para cezası vermesini sert bir dille eleştirdi.

Kararın düşünce özgürlüğüne müdahale olduğunu belirten platform, Avrupa Parlamentosu’nu da sessiz kalmakla eleştirerek, şöyle dedi:

"Barışçıl ve sivil itaatsizlik olarak görülen „Gezi Parkı“ eylemlerine AK Parti Hükümeti’nin uyguladığı „orantısız güç“ü eleştiren Avrupa Parlamentosu, 13 haziran günü bu tutumu kınayan bir karar almıştı. Kararda, tutuklu gazetecilerin durumuna da dikkat çekilmiş ve AK Parti Hükümeti’den düşünce özgürlüğü ve barışçıl gösterilerin önündeki engeleri kaldırmasını istemişti.

 

Ne ki, AP’nin eleştirdiği olayların bir benzeri, AP’de grubu bulunan bir başka ülkede, Danimarka’da yaşanıyor. Danimarka Eyalet Mahkemesi, 10 milyon kron (700 bin Euro) para cazasının yanısıra Kürt televizyonları Roj Tv., Nüçe Tv., ve müzik kanalı olan MMC’nın linasnın iptal edilmesine karar vardı.

 

Sadece Kürtlerin değil, Avrupa’daki on binlerce sürgünün ve Türkiye’deki bütün halkların de sesi olan bu kanalların kapatılması, AK Parti Hükümeti’ni kınayan AP’nin kararı ile çelişmektedir.

 

Ayrıca, Türk hükümeti ve KCK arasında barış görüşmelerinin sürdüğü bir dönemde Danimarka’nın bu tavrı farklı yorumlara açıktır.

 

 

Avrupa Sürgünler Platformu olarak, Danimarka’nın bu tavrını düşünce özgürlüğüne yapılmış bir müdahale olarak görüyor ve alınan kararın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz."