Süheyla Kaplan

Alman gazeteci, Soma
da hayatlarını kaybedenleri anmak amacıyla gelişen protesto gösterilerinde yaşanan resmin Erdoğanın yenilgisi anlamına geldiğini, babasını kaybeden 15 yaşındaki bir kız çocuğunun başbakan tarafından tokatlandığını yazdı. (Oradaki görgü tanıklarının ifadesine göre)..

Türkiyede tahakküm ve hegemonya kuran AKP hükümetinin tarihi  stratejisinin artık ters dönmeye başladığı belirtilen yorumda,  Soma faciasında hayatını kaybedenlerin rant elde etmek için  bedel ödedikleri belirtildi.

Turgut Özal
dan sonra Anadolu halkı için Erdoğanın kimlik figuranı haline geldiği, fabrikalar, yollar, otobanlar ve hastaneler, fabrikalar vb. adeta bombardıman yaptığı, ancak Soma olayı ile politik ve ekonomik ,ilerlemenin bitme noktasına geldiği ifade edildi.

ERDOĞANIN TÜRKİYESİ HANGİ YÜZYILDA YAŞIYOR?

Haberde ayrıca, Başbakan Erdoğanın 19. yüzyılda İngilterede de çok sayıda maden işçileri de hayatlarını  kaybetti şeklindeki açıklaması sert bir şekilde eleştirilerek, ‘’Erdoğanın Türkiyesi hangi yüzyılda yaşıyor? yorumu yapıldı.

Öte yandan Alman Junge Welt gazetesi Türkiye uzmanı gazeteci Nick Brauns Rant için Katliam başlıklı yayınlanan haberde ise, Türkiyedeki maden ocakları ve işletmelerin özelleştirildiğini ve AKP hükümeti döneminde işçilerin çalışma koşullarına ve gelir dağılımının dengesizliğine değinildi.

Haberde ayrıca, Erdoğan ve hükümetinin göstericilere şidetle karşlılık verdiği ve Türkiyede maden ocaklarında çalışan işçilerin iş güvenliğindeki aksaklıklara dikkat çekildi.