Almanya İçin Alternatif Partisinin genel başkan yardımcılarından Alexander Gauland'ın babası Ganalı olan Alman futbol milli takımı elemanlarından Jerome Boateng hakkındaki sözlerine Alman gazetelerinin yorum köşelerinde geniş yer ayrılmış. ‘Die Welt' gazetesinin yorumu özetle şöyle:

“Alexander Gauland ‘FAS' gazetesinde yayınlanan sözlerinin büyük eleştiri almasına ‘yalancı basın' şemasıyla tepki gösterdi. ‘Öyle dememiştim, hatta hiç kastetmemiştim', yoluna başvurdu. Ama çoktan ok yaydan fırlamış, genel başkanı Frauke Petry onun adına özür dileme ihtiyacını hissetmişti. Petry sözlerinde samimi mi idi yoksa siyasi hesaplar peşinde miydi, bilinmez. Pazar günü AfD de, Almanların gönül verdikleri futbola dil uzatmanın akıl kârı olmadığını anladı.”

‘Frankfurter Rundschau' gazetesi, ırkçı bir partinin bu kadar taraftar bulmasından yakındığı yorumunu şöyle sürdürüyor:

“Irkçı açıkça sert ve inançlı bir ırkçı olduğunu teslim etmeyeceğinden, Gauland ırkçılıktan değil, kendinin ve onun gibi düşünenlerin ‘oldukları gibi kalmanın' ve ‘atalarından devraldıkları her şeyi muhafaza etmenin mücadelesini verdiklerinden' bahsediyor. Gauland ve onun seciyesindekilerin ırkçılıkla korumak istedikleri, atalarından kalma miras ne olabilir? Herhalde, insan onuru, inanç özgürlüğü, cinsi kimliğe saygı, Hıristiyanlık, dünyaya açık olma ve hoşgörü değildir. Gauland'ın savunmaya çalıştığı fikri miras Almanya tarafından ret edilmiştir. Onun ‘öyle olmasında' buna yer yoktur.”

© Deutsche Welle / A. Günaltay