Türkiye'deki gelişmeleri ilk haber olarak ekrana taşıyan ZDF, Türkiye’deki rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 26 bakandan oluşan kabinede kapsamlı görev değişikliğine neredeyse iki bakandan birini değiştirdiğini aktardı. Alman kanalı hükümetteki bu değişikliğin 3 bakanın istifasından saatler sonra yapıldığını ifade ederken, görveden ayrılan bakanlardan Erdoğan Bayraktar’ın başbakanı da istifaya davet ettiğini bildirdi. Haberde şöyle denildi:

"Türkiye’deki son gelişmeler son 10 yılda görülen en büyük siyasi krizlerden biri. Geçen yaz aylarında İstanbul’daki Gezi Parkı’na yönelik tartışmalı bir bina projesi ile alevlenince hükümete yönelik büyük protesto dalgası görüldü. Türk gözlemciler hükümet ile ABD’de yaşayan Türk yargı ve polis teşkilatında çok sayıda taraftarı bulunan Müslüman din adamı Fethullah Gülen arasında bir kavga olduğunu, sonucun bu aşamada kestirilemediğini söylüyor. Türkiye’de 17 Aralık’ta başlatılan soruşturmanın başından itibaren İstanbul Emniyet Müdürü başta olmak üzere düzinelerce polis memuru görevden alındı. Başbakan Erdoğan bu nedenle soruşturmayı engellemekle suçlanıyor. Buna ek olarak hükümet operasyonlara ilişkin kuralları değiştirdi."

Alman 1’inci Devlet kanalı ARD de, son operasyonda suçlanan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın son gelişmeler üzerine istifa ettiklerini, gelişmeleri değerlendiren Başbakan Erdoğan’ın kirli komplodan söz ettiğini aktardı. ARD, Türkiye’deki yolsuzluk skandalının 1 haftadan bu yana ülkeyi salladığını, 24 şüpheli hakkında cezai takibat başlatıldığını bildirdi.

Medyada, Halk Bankası Genel Müdürü'nün evinde 3 milyon 300 bin euro’ya yakın tutarda nakit paranın ayakkabı kutularında bulunduğunu aktaran ARD'nin haberinde, "Mesele Erdoğan hükümeti ile yargı ve polis arasında bir hesaplaşma haline gelmiştir. Geçen hafta düzenlenen operasyonun ardından İstanbul Emniyet Müdürü dahil çok sayıda polis müdürüne görevden el çektirildi. Yolsuzluk skandalı Erdoğan’ı sıkıntıya soktu. İstanbul, Ankara ve İzmir’de binlerce gösterici hükümete tepki göstererek, istifa çağrılarında bulundu" denildi.