Bamberg'de yayımlanan Fränkischer Tag gazetesi Türkiye'de konuşlu bulunan Alman askerlerinin geri çekilmesi gerektiği görüşünü savunuyor:


“Milletvekillerimiz İncirlik'teki askerleri ziyaret edemiyorsa, Alman ordusunun o zaman orada kaybedecek en ufak bir şeyi kalmamıştır. IŞİD teröristleriyle cepheyi zayıflatacak olsa da derhal geri çekilmeleri gerekir. Ve buna ek olarak Türkiye'de konuşlanacak Awacs uçakları da bir belirsizliğe girecektir. Demokratik yollarla seçilmiş temsilcilerimizle istediği gibi oynayamayacağının Erdoğan'a açıkça ifade edilmesi zorunludur. Kendisi fazla ileri gitti.”

Alman hükümeti, Namibya’da 1904-1908 yılları arasında Alman askerlerinin yaptığı katliamın soykırım olduğunu kabul etti. Nürnberger Zeitung bu konuda eleştirel bir yoruma yer veriyor:

“O dönemki süreçlerin bir hukuki terim olarak soykırım kavramından bir hayli uzak olduğunu elbette Federal Hükümet de biliyor. Tuhaf bir şekilde, kıvranarak ‘soykırımın hukuki olmayan bir anlamda tanımlanabileceği, kamuoyuna açık yürütülen tarihi-siyasi bir tartışma sürecinden' söz ediyor. Bunun özellikle tazminat ödemelerinin etrafından dolanmayı sağlamak gibi bir avantajı var. Belli ki mesele Ankara'ya Almanya'nın hangi yüksek ahlaki ölçülere sahip olduğunu göstermek, tabii bir bedeli olmadığı sürece.” DW