Guardian gazetesi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Riyad yönetiminin Orta Doğu'daki politikalarına ilişkin ciddi endişeleri olduğunu kabul etmesiyle, iki ülke arasında derinleşen anlaşmazlığın ortaya çıktığını yazıyor.


Habere göre Kerry bu kaygıları gidermek adına, Suudi siyasetçilerle Riyad'ın şikayetlerini tartıştı. Riyad, ABD'nin askeri harekat seçeneğini terkettikten sonra Suriye'deki Sünnilerin başını çektiği isyancılara da yeterince yardımcı olmamasından şikayetçi.


Guardian
, Kerry'nin ilişkilerin temel anlamda yolunda olduğunu söylediğini, ancak son gelişmelerin, Wall Street Journal'da çıkan ve Suudilerin, ABD'nin Orta Doğu stratejisini protesto etmek amacıyla bölgesel işbirliğini daraltma tehdidinde bulundukları yolundaki haberi doğrular göründüğünü yazıyor.


Times
 gazetesi de Beyaz Saray'ın Suriye'ye hava saldırısı düzenlemeyi reddetmesiyle, 11 Eylül saldırılarından bu yana ABD ile Suudi Arabistan arasındaki en büyük anlaşmazlığın yaşanıyor olabileceğine dikkat çekiyor.

Habere göre "Riyad'daki yetkililer, Suudi Kraliyet ailesi içinde iki konuda anlaşmazlığın sürdüğünü, bunlardan birinin, Washington ile anlaşmazlığın nereye kadar sürdürülebileceği; diğerinin ise Amerikan desteği olmaksızın, Cumhurbaşkanı Esad'ı devirme çabalarında ne kadar bastırılacağı konusunda olduğunu söylüyor.

AB Türkiye ile 'yargı ve temel haklar' başlığını açar mı?


Financial Times
 gazetesi, Avrupa Birliği'nin üç yıllık bir aradan sonra Türkiye ile yeni müzakerelere 5 Kasım'da başlama kararına ilişkin bir habere yer veriyor.

Daniel Dombey ve Peter Spiegel imzalı haberde, AB'nin daha önce Haziran'da başlayacağını açıkladığı görüşmeleri, polisin aynı ay içinde Gezi Parkı gösterilerine sert müdahalesi nedeniyle, hükümete yapılan eleştiriler üzerine erteleme kararı aldığı hatırlatılıyor.

Kararın, Avrupa Komisyonu'nun geçen hafta yayımladığı 2013 ilerleme raporunu takip ettiği belirtiliyor. Demokratikleşme paketinden olumlu bahseden raporun, Gezi Parkı eylemlerinde polisin 'aşırı güç kullandığına' dikkat çektiği vurgulanıyor.

Haberde, Başbakan Erdoğan'ın dün AB'nin, üyelik sürecinin temelinde yer alan ve Türkiye'nin ilerlemesine ilişkin değerlendirmesini yayımlama hakkını sorgulamasına da yer veriliyor.


35 başlık altında sınıflandırılan müzakere fasıllarının pek çoğunun hala açılmadığına dikkat çekilen haberde "müzakerelerin başladığı 2005'ten beri, 13 başlık açılırken, sadece biri kapatılabildi." deniyor.

Haberde, dışişleri bakanlarının, komisyonun "yargı ve temel haklara ilişkin" kilit önemdeki başlığı ilerletmeye yönelik çağrısına karşılık vermediği vurgulanıyor. Haber şöyle devam ediyor:


"AB Dönem Başkanı Litvanya'nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, aday ülkelerin yeni başlıkları görüşmeye ancak "temel ölçütler karşılandığı ve yerine getirildiği takdirde" başlanabileceğini söyledi. Bu da Ankara'ya, Brüksel'in başka başlıklara geçmeden daha fazla ilerleme beklediği mesajı veriyor."

"Brüksel'de pek çokları, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin, protestoların doruğa ulaştığı sırada temel haklara saygı göstermekte yetersiz kaldığı görüşü nedeniyle, yargı ve temel haklara ilişkin tartışmayı başlatmanın gerekli olduğuna inanıyor."

"Diğer aday ülkelerin üyelik müzakereleri doğal olarak bu tür temel meselelerle başlıyor ama üyelik görüşmelerine 2005'te başlayan Türkiye için, ilgili başlıklar Kıbrıs tarafından halen veto edilmiş durumda."


iPad Air: En hafif ve en ince tablet bilgisayar piyasada

Teknoloji devi Apple, bugüne kadar üretilen en hafif tablet bilgisayar dediği iPad Air'i düzenlenen bir etkinlikle halka tanıttı.

Şirket, Los Angeles'taki tanıtım gecesinde neredeyse tüm ürün zincirini baştan aşağı elden geçirdiklerini ve yenilediklerini duyurdu.


Independent
 gazetesinin aktardığına göre yine de tüm dikkatler, yeni iPad modeline odaklanmış durumda.

Tanıtım gecesinde açıklanan bir diğer önemli gelişme de Mac OSX yazılımının, 2007'den bu yana Apple bilgisayar satın almış herkes için artık bedava olması.


Independent
, ilk iPad'in üç buçuk yıl önce piyasaya sürüldüğünü hatırlatırken, Samsung, Google ve Amazon gibi dev rakiplerinin ürettiği tablet bilgisayarların ve ucuz kopyaların varlığı karşısında Apple'ın yepyeni keşiflerle kullanıcıların karşısına çıkmak zorunda olduğu görüşünü dile getiriyor.


Ancak gazeteye göre şimdiye dek sattığı 170 milyon adeti aşkın iPad ile Apple, hala bu alanda dünya lideri olma özelliğini koruyor.

1 Kasım'da satışa sunulacak olan yeni iPad, retina özelliğine sahip; 454 gram ağırlığında ve 20 cm uzunluğunda.

Apple, yeni ürünü 399 sterlin, yani yaklaşık 1270 Türk lirasından satışa sunacak.

Margarin'e hayır tereyağına evet


İngiltere'nin önde gelen kardiyologlarından Aseem Malhotra, tereyağının sağlığa yararlı olduğunu, margarinden ise kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Ünlü kardiyolog, tıp dergisi British Medical Journal'de yayımlanan makalesinde seçme şansı olduğunda, düşük kolesterollü olduğu söylenen margarinler yerine kesinlikle tereyağı yenmesi gerektiğini söylüyor.


Times
 gazetesinin yer verdiği habere göre kalp hastalıkları ve obezite gibi rahatsızlıkları asıl tetikleyenler ise şeker, beyaz ekmek gibi rafine karbonhidratlar.

Aseem Malhotra'ya göre kalbi korumanın yolu zeytinyağı, balık, et, sebze ve meyveden oluşan Akdeniz diyetinden geçiyor.

Malhotra ayrıca "kalp hastalığı riskini önlemek için doymuş yağın kullanılmaması gerektiği yaklaşık 40 yıldır diyet tavsiyelerinde yer alır. Ama bilimsel araştırmalar gösteriyor ki bu tavsiye, mantığa aykırı da dursa, aslında kalp hastalığı riskini artırmıştır." diye konuştu.

Malhotra, son çalışmaların böyle bir ilişki olmadığını gösterdiğini, ancak doktorların hata yaptık demek istemediklerini ve düşük yağ oranına dayalı dev bir sektör oluştuğunu savundu.

Malhotra, yağ kullanılmayan yemeğin tadının kötüleştiğini o yüzden, örneğin ABD'de doymuş yağ kullanılmıyorsa yerine şeker konduğuna dikkat çekti.