Independent IŞİD tarafından yayınlanan son videoda Batı'ya bölgeye asker gönderme çağrısı yapıldığını bildiriyor. Gazete çağrının İngiliz, Alman ve Fransız IŞİD savaşçıları tarafından yapıldığını kaydediyor.

Bir İngiliz savaşçı "kimi gönderirseniz onun kellesini keseriz" diyor. Gazete videonun Kobani'de savaşın tüm şiddetiyle sürdüğü bid dönemde yayınladığını belirtiyor. Independent bir Kürt yetkilinin ABD saldırıları sayesinde IŞİD'e karşı küçük de olsa ilerleme kaydettiklerini söylediğini aktarıyor.

Times da ABD liderliğindeki koalisyonun Kobani'deki güç dengesini tersine çevirdiğini ve IŞİD'ın çekilmeye başladığını bildiriyor. Gazete, Kobani'nin düşmesinin IŞİD için hem stratejik hem de sembolik bir zafer olacağını belirtiyor.

Kerkük'te de Kürtler IŞİD'la çarpışıyor

Times Kerkük'te IŞİD'le savaşan Kürtlerin "onlar kafa kesmekten başka şeyden anlamaz" dediklerini aktarıyor. Gazete, İngiliz ve ABD jetlerinin kentin üzerinde uçtuğunu ancak uluslararası destek önemli düzeyde artmazsa Kürtlerin IŞİD'e karşı önemli bir ilerleme kaydedemeyeceğini ileri sürüyor.

Gazete, Kürt savaşçıların üç aydır para almadıklarını söylediğini ve teçhizat eksikliğinden yakındıklarını aktarıyor. Times bir ay önce ABD'li özel tim görevlilerinin peşmergelerle görüştüğü ve kendilerine bir "alışveriş listesi" verildiğini ancak bunun pek hayrının görülmediğini kaydediyor.

Beyaz Saray'ın IŞİD saldırısı yasal mı?

Guardian Beyaz Saray'ın IŞİD'a karşı süresi dolmuş bir Savaş Yetkisi kullandığını ancak yetkililerin bunun "alakasız" olduğunu söylediğini bildiriyor. Karar başkanların Kongre onayı olmadan savaş için 60 günlük bir penceresi olduğunu belirtiyor.

Gazete, Çarşamba günü Beyaz Saray'ın, Kongre tarafından yetki almadan bir savaşı sürdürme kabiliyetini sınırlayan kararın bir hafta önce dolmuş olmasının, IŞİD militan grubuna karşı operasyon için geçerli olmadığını söylediğini bildiriyor. 1973 tarihli Savaşı Yetkisi Yasası, başkanların Kongre onayı olmadan savaşmak için 60 günlük penceresi olduğunu belirliyor.
Bu süre içinde açık yetki alınmazsa savaşlar yasal olmaktan çıkıyor.

Guardian, ABD savaş uçaklarının Irak'taki IŞİD pozisyonları bombalamaya başlamasından sonra geçen 60 günün 7 Ekim günü dolduğunu belirtiyor.
Gazete, Suriye'deki IŞİD hedeflere yönelik saldırıları içeren yeni savaşın da yıllarca sürmesinin beklendiğini belirtiyor.

"IŞİD kimyasal silahlara ulaşabilir"

Independent IŞİD tarafından kontrol edilen topraklarda bulunan kimyasal silah stoklarının bu örgütün eline geçebileğini yazıyor. Gazeteye göre ABD Irak'ta bulunan kimyasal silahların varlığını örtbas etti.
Haberin kaynağı ABD gazetesi New York Times. Bu çalışmaya göre, Amerikan askerleri 2003 yılında Irak'ın işgali ve Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra 5.000 kimyasal savaş başlığı ya da bomba bulduğunu bildirdi.

2004 ve 2011 yılları arasında en az 17 ABD asker ve yedi Iraklı polis memuru sinir gazı veya hardal gazı kimyasallarına maruz kaldı. Ancak bu kişiler Pentagon tarafından herhangi bir yaralanmayı önemsememeye teşvik edildi. Independent'a göre, Irak'ın kimyasal silah depolarını ayrıntıları, Irak ve ABD yetkilileri, redakte edilen istihbarat belgeleri ve askerler ile görüşmeler sayesinde yeni ortaya çıktı.
Daily Telegraph da "IŞİD kirli bomba yapımında kullanılacak kimyasallara erişebilir" diyor.

Bu uyarı eski bir İngiliz komutandan geliyor. Eski albay Hamish de Bretton-Gordon'ın uyarısı, hardal ve sarin gazı ile dolu iki büyük stoğun güvenli halde olmadığının ortaya çıktığı bir sıraya rastlıyor.
İngiliz ordusunun kimyasal ve nükleer silahları koruma güçlerinin eski komutanı, IŞİD'in kirli bomba yapma kapasitesine sahip olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Gazeteye göre, zehirli gazla dolu mermilerin IŞİD tarafından kontrol edilen bölgelerde korumasız halde saklandığı ortaya çıktı. Daily Telegraph, İngiliz eski albayın IŞİD'in Suriye'de kimyasal silah kullanmaya kararlı olduğunu gösterdiğini ve Irak'taki ilerlemesi sayesinde bu tür silahlara ulaşabilir halde olduğunu söylediğini belirtiyor.