Sevgili okuyucular,

Haziran 2015 genel seçimlerine geri sayım başladı. 25 dönem parlamento seçimleri ve sonuçları, renkli simaların yer alacağı bir Parlamento, TBMM Türkiye Büyük Millet Meclisi yapılanmasını sağlayacaktır.

Ülkemiz nüfus yapılanması içine önemli yer tutan Aleviler, ilk defa TBMM çatısı altında, kurumsal kimlikleri ile temsiliyet sağlayacakları bir seçim sürecinden geçmekteyiz.

Aleviler, örgütlü Alevi hareketi, Türkiye cumhuriyeti tarihi sürecinde, ilk defa seçimlere kendi kurumsal kimlikleri ile (HDP) Halkların Demokratik Partisi çatısı altında, ittifak bileşenleri ile meclise, TBMM’e, taşınacaktır.

Cumhuriyet tarihi boyunca, TBMM’de Alevi kökenli milletvekilleri kuşkusuz ki, yer almıştır. Bu yer alışlar, Alevileri temsiliyet anlamından çok, yer aldıkları siyasal partilerin kimliği altında, bu partilerin ideolojik kıskacında bir yer alıştır.

Bu yer alışlarda, alevi kökenli milletvekilleri bulundukları partilerde ve gerekse de, TBMM çatsı altında, Alevilerin sorunlarına ilişkin çalışmalar yapmışlardır. Bu gerçekler inkar edilemez. Ama bir gerçeğinde altını çizmeden geçemeyiz.

Alevi kökenli milletvekillerinin, Alevi sorunlarını içeren çalışmaları, yer aldıkları Partilerin program ve tüzüklerine bağlılığın dışına çıkmamak, ‘koşulu’ ile birlikte yürümüştür. Bu ise, alevi kökenli milletvekillerinin çalışma alanlarını, verimliliklerini sınırlamıştır.

İlk defa bu sorunlar, 25. Parlamento seçimlerinde, TBMM çatısı altında kurumsal kimlikleri yer alacak Alevi milletvekilleri ile aşılacaktır. Bu nedenle bizler, Alevi kurumları, kanaat önderleri, ‘meclise can’ girecek, ‘meclis canlanacak’ diyerek ifade ediyoruz.

Halkların Demokratik Partisi, (HDP)  % 10 seçim barajını açtığında ve güçlü olarak, TBMM çatısı altında temsiliyet sağladığında, Avrupa ve Türkiye de, Alevi kurumlarını temsilen, Milletvekilleri parlamento da, yer alacaktır.

HDP çatısı altında, ittifak bileşenlerinin, birçok Alevi kökenli adaylarının, seçilecek sıralarda olduğunu bilmekteyiz. Bütün bunlara ek olarak, İstanbul 2. Bölge 1. Sıradan, AABK Avrupa Alevi Konfederasyonu, eski genel başkanı Turgut Öker, liste başında adaydır. 

İstanbul 3. Bölgeden yine, seçilebilecek sıradan, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, aday sıralamasında yerini almıştır. İzmir’den seçilebilecek sıradan, Alevi kültür Dernekleri başkanı Müslüm Doğan. Kurumsal kimlikleriyle HDP saflarından Milletvekili olarak yer almışlardır. Ayrıca, HDP saflarında adaylıkları kesinleşen 150’e, yakın Alevi kökenli milletvekili adayı yer almaktadır.

Bu canlarımız, seçimlerin, HDP bileşenleri açısından başarılı geçmesi durumunda, birçoğunu TBMM çatısı altında Parlamenter olarak göreceğiz. Alevi canlarımız, TBMM şenlendireceklerdir. Alevilerin sorunlarını, kurumsal çıkarlarını koruyarak her fırsatta dile getireceklerdir.

Bizlere, seçmenlere düşen görev, bu canlarımızın, TBMM de parlamenter olarak temsil edilmeleri için, yeterli desteği sağlamak olacaktır. Meclis çatısı altında, ‘meclise can girecek, can gelecek’ sloganı ile çıktığımız yolda, canlarımızı, yoldaşlarımızı asla yalnız bırakmamalıyız!

Canlarımız, yoldaşlarımız yüreklerini koyarak bu yolda yürümek istiyorlar. Bizlere düşen görev, canlarımızla, yoldaşlarımızla dayanışma içinde olmaktır!

Bugün TBMM’e, bir, iki, üç, dört, beş can girer, yarın canlarımız TBMM de grup kurma imkanı, iktidara namzet olma imkânı sağlayabilirler.

Olmaz-olmaz demeyin, önemli olan inanmaktır. Önemli olan imkânsızı başarmak için çaba harcamaktır. Neden olmasın?

Yeter ki, yüreğimizin içindeki cevheri karartmayalım!

25. dönem genel seçimlerinde TBMM de yer almak için aday olan, bu yolda çaba harcayan, canlarımıza, yoldaşlarımıza başarılar dilerim!

Bir sonraki yazımda buluşmak üzere,

10 Nisan 2015

Face:aliekber.pektas

Twitter: @AliekberP