Lokschuppen Sergi Sarayı’ndaki etkinliği gezenler son derece modern bir teknikle donatılmış bölümlerde  ses efektleri, ısı ve ışık hileleri ile kendilerini adeta bir yağmur ormanının ortasında  hissediyorlar.

 

BİLGİLENDİRME ÖN PLANDA

 

Değişik objelerle aracılığıyla sesli ve yazılı olarak yapılan bilgilendirmelerde karbondioksit dengesini koruduğu için dünya ekolojik sisteminde çok önemli bir yere sahip oldukları bilinen yağmur ormanlarının oranın yüzde 20’den günümüzde yüzde 7’lere kadar düştüğü uyarısı yapılıyor. Sergide yağmur ormanlarında yaşayan değişik hayvan türleri tanıtılıyor. Modernleşmenin kurbanı olan yerli halkların dini ritüelleri, giyim kuşamları ve yaşam biçimleri sergide değişik objeler ve görüntüler kullanılarak ziyaretçiler tanıtılıyor.

 

DÜNYA’NIN DEĞİŞİK ÜLKELERİNDEN OBJELER

 

Sergide, tropikal yağmur ormanları bölgeleri Amazon Yağmur Ormanı, BorneoPapau Yeni Gine ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi dünyanın değişik bölgelerinden objeler bulunuyor. Özellikle Orta Amerika’da yeni yerleşim alanları kurulması ve otoyollar yapılması yüzünden yağmur ormanlarının sorumsuzca yok edilmesine karşı mücadele veren sivil toplum örgütleri de sergide tanılıyor. Sergide, 18. yüzyıldan günümüze yağmur ormanlarını keşfe çıkan bilim insanları ve donanımları da tanıtılıyor.

 

Yaklaşık 100 milyon yıllık geçmişi olan yağmur ormanları, yıllık en az 1750-2000 mm yağışa dayalı, yüksek yağış miktarı ile karakterize ormanları olarak dikkat çekiyor. Ekvator’dan itibaren kutuplara doğru 23° kuzey 27° güney enlemleri arasında yer alan tropikal yağmur ormanları, bütün seneyi kapsayan daimi sıcaklık ve nemlilik ile devamlı surette büyüyen geniş yapraklı ağaçlar karakterize ediyor. En büyük tropikal yağmur ormanları Amazon Basin`deki Amazon Yağmur ormanı, Nikaragua, güney Yucatan Yarımadası, Orta Amerika'da Belize, Kamerun`dan Demokratik Kongo Cumhuriyeti`ne kadar Afrika’nın ekvatoral bölgelerinin büyük kesimi, Myanmar`dan Endonezya ve Papua Yeni Gine`ye kadar güneydoğu Asya, Avustralya ve ABD`nin bazı bölgelerinde bulunmaktadır.

 

Son üç ayda elli binin üzerinde kişinin ziyaret ettiği sergi, 29 Kasım’a kadar sürecek.