Venedik’in Lido Adası’nda 20 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan, Avrupa’nın en önemli film festivallerinden Uluslararası Venedik Film Festivali’nin 69’uncusunun programı açıklandı. Festivalin Türkiye’den de konukları olacak. Senaryosunu ve yönetmenliğini Yeşim Ustaoğlu’nun üstlendiği, 2012 yapımı dram filmi Araf, 'Somewhere in Between' adıyla Orizzonti Ödülleri’nde, diğer 17 filmle birlikte yarışacak. Ustaoğlu’nun yanı sıra, filmin başrol oyuncuları Neslihan Atagül, Barış Hacıhan ve Özcan Deniz de kırmızı halıda boy gösterecek. Orizzonti Ödülleri, 'Dünya sinemasında yeni akımlar' temasını esas alıyor. Yeşim Usta, 2 yıl önce söz konusu festivalde jüri üyeliği yaparak, Altın Aslan Ödülü’nü belirleyen isimlerden olmuştu.

Türkiye, Fransa ve Almanya ortak yapımı olan Araf, büyüme, hayatı anlama ve öğrenme üzerine odaklanırken, arafta kalan iki gencin hikayesini konu ediniyor. Özcan Deniz ise, “Mahur” adlı bir kamyon şoförünü canlandırıyor.

KÜF’ÜN DÜNYA PRÖMİYERİ

Festivalde yer alacak olan bir diğer Türk filmi ise, Ali Aydın’ın ilk uzun metrajlı filmi “Küf (Muffa).” Türkiye-Almanya ortak yapımı film, festivalde dünya prömiyerini gerçekleştirecek ve International Film Critics Week (Uluslararası Film Eleştirmenleri Haftası) kapsamında yarışacak. Başrollerini Ercan Kesal, Muhammet Uzuner ve Tansu Biçer’in paylaştığı film, 18 yıldır kayıp olan oğlunu arayan, demiryollarında bekçi olarak çalışan Basri’nin, toplum tarafından yalnızlaştırılmasını ve vicdanın insanı ummadığı bir anda nasıl çepeçevre sarabileceğini anlatıyor.

MICHAEL MANN JÜRİ BAŞKANI

Venedik Bienali’nin bir parçasını oluşturan festival için oluşturulan jüriye, Amerikalı Yönetmen Michale Mann başkanlık edecek.Festivalin açılışı ise, 11 Eylül’ün ardından, Wall Street’te çalışmakta olan genç bir Pakistanlı'nın ABD’de yaşadıklarını anlatan, Hintli Yönetmen Mira Nair’in “The Reluctant Fundamentalist” adlı filmiyle yapılacak. Muhsin Hamid’in aynı adlı romanından uyarlanan filmin başrollerini, Riz Ahmed, Kate Hudson, Kiefer Sutherland ve Liev Schreiber paylaşıyor.

ALTIN ASLAN ADAYLARI

'En İyi Film' dalı olan Altın Aslan Ödülü (Leone d’Oro) için yarışacak olan 17 film ve yönetmenleri ise şöyle:

 “To The Wonder” Terrence Malick, “Something in The Air” Olivier Assayas, “Outrage Beyond” Takeshi Kitano, “The Master” Paul Thomas Anderson, “Fill The Void” Rama ve Yigal Bursztyn, “E’ Stato il Figlio” Daniele Cipri, “At Any Price” Ramin Bahrani, “La Cinquieme Saison” Peter Brosens ve Jessica Woodworth, “Dormant Beauty” Marco Bellocchio, “Pieta” Kim Ki-duk, “Un Giorno Speciale” Francesca Comencini, “Superstar” Xavier Giannoli, “Passion” Brian De Palma, “Thy Womb” Brillante Mendoza, “Linhas de Wellington” Valeria Sarmiento, “Spring Breakers” Harmony Korine, “Paradise: Faith” Ulrich Seidl ve “Betrayal” Kirill Serebrennikov.