İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş: “Bizler Sakız’a 12 ay gelmek istiyoruz, onun için kış aylarında da kapıdan vize uygulamasının devam etmesinde çok büyük fayda var.”

Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia: “İzmir Başkonsolosluğu olarak önümüzdeki sene yaklaşık 50 bin pasaportun vize başvurusu olacağını bekliyoruz.”

Sakız Belediye Başkanı Manolis Vournous: “Davetin bir nedeni elbette turizmi konuşmak ama aslında sizinle görüşmek, bir daha selamlaşmak istedik.”

Sakız Adası Kiralık Odalar ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Dimitris Kytrilakis: “Sakız adası gizli bir hazine, keşfedilmek için sizi bekliyor.”

SAKIZLILAR İLE DOSTLUKLAR TAZELENDİ

  Manolis Vournous              Argyro Papoulia                        Dimitris Kytrilakis

Sakız Adası Ticaret Odası ile Sakız Belediyesi tarafından Mövenpick Hotel’de bir toplantı düzenlendi. Etkinliğe Yunanistan İzmir Konsolosu Argyro Papoulia, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Sakız Belediye Başkanı Manolis Vournous, Sakız Adası Kiralık Odalar ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Dimitris Kytrilakis, Sakız Ticaret Odası Başkanı Yorgos Yorgoulis, TÜRSAB Ege Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Ali Hepşen, Sakız Gümrük Müdürü Haris Cialouris, Sakız Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis başta olmak üzere yaklaşık 100 davetli katıldı. Travel Turkey İzmir Fuarı’nın ikinci gününde gerçekleştirilen toplantıda, katılımcılar Yunanistan - Türkiye arasındaki işbirliği konusunda fikir paylaşımında bulundu.

ESKİDEN TANIŞIYOR OLMAK, BİRBİRİMİZE İSMEN HİTAP ETMEK ÇOK GÜZEL



Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakız Belediye Başkanı Manolis Vournous, yoğun katılım için sadece kendi adına değil, tüm Sakız adası halkı adına teşekkür ettiğini, siyaset haricinde iki ülke halkları arasında yıllardır süren insani ilişkilerin de olduğunu belirterek, “Bakıyorum da, buraya gelen insanlar birbirlerini tanıyor, selamlaşıyor. Bu gerçekten çok güzel bir şey. Eskiden tanışıyor olmak, birbirimize kendi isimlerimizle hitap etmek güzel. Sizleri bu yüzden bugün buraya sizi davet ettik. Davetin bir nedeni elbette turizmi konuşmak ama aslında sizinle görüşmek, bir daha selamlaşmak istedik. Tekrar görüşmek üzere diyor, iyi eğlenceler diliyorum” dedi.

SENEYE 50 BİN VİZE BAŞVURUSU BEKLİYORUZ

Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia birkaç ay içinde ikinci defa böyle bir toplantıya katıldığını, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ı işbirliği için Sakız adasına davet ettiklerini söyleyerek şöyle konuştu:



“Sakız adası hakkında çok bir şey söylemek istemiyorum. Çünkü buradaki insanlar yani İzmirliler Sakız adasını çok iyi biliyor. Belediye Başkanı Vournous’un da söylediği gibi, buradaki insanlar Sakız adasına zaten gidip geliyor aynı zamanda Sakızlılar da buraya geliyor. Bu yüzden artık birbirlerini çok iyi tanıyorlar. Bu da iki ülke arasında devam eden iyi bir işbirliğini gösteriyor. Yunanistan’ın İzmir’deki başkonsolosluğu olarak her hareketi destekliyoruz. İzmir Başkonsolosluğu olarak önümüzdeki sene yaklaşık 50 bin pasaportun vize başvurusu olacağını bekliyoruz. Vize başvurularını daha kısa zamanda sonuçlandırmak için, yüksek sezonda, diğer yoğun zamanlarda arkadaşlarımızın izin bile kullanmadıklarını söylemek isterim. Ticaret ve turizm açısından ilişkilerimiz gerçekten çok iyi durumda. Sayın Ekrem Demirtaş ile de bu ikili ilişkileri daha da desteklemek için her zaman konuşuyoruz. Gelecek zamanda daha çok şeyler yapmaya çalışacağız. Sakız adası belediye başkanına, ticaret odası başkanına ve diğer gelenlere hoş geldiniz derken, bir kez daha gerçekten her zaman onların arkasında olduğumuzu ve yapacakları her hareketi desteklediğimizi belirtmek istiyorum.”

SAKIZ STANDI, TRAVEL TURKEY’DE BUGÜN EN ÇOK İLGİ GÖREN STANTDI



İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise sözlerine, iyi ilişkiler içinde oldukları Yunanistan İzmir Başkonsolosu Papoulia, seçildiği günden bu yana kendilerine dostça davranan genç Belediye Başkanı Manolis, Sakız Adası Ticaret Odası Başkanı Yorgos Yorgoulis ve diğer misafirlere “Hoş geldiniz” diyerek başladı ve şöyle devam etti:


“Kendisine çok şey borçlu olduğumuz bir kişi daha var ki, o da Rena. Halkla ilişkileri bu kadar iyi olan bir yardımcısı olduğu için Sakız Belediyesi çok şanslı. Sakızlı komşularımız hepiniz hoş geldiniz. İzmirli acenteler, turizmciler, TÜRSAB’ın İzmir Başkanı sizler de hoş geldiniz. Bugün herkese çok teşekkür etmek istiyorum; sadece başkonsolosa değil, Sakız gümrüğü, Sakız polisine de. Bugüne kadar çok büyük bir çaba ve gayret gösterdiler. Üst üste gelen gemilerin yolcularının adaya hızla girişleri sağladılar, kendilerine de buradan teşekkür ediyorum. Sevinçle söylüyorum, bugün Travel Turkey’de en ilgi gören stant Sakız adası stantıydı. İzmirliler Sakız’ı çok seviyor. Rakamlara baktığımız zaman Sakız’a gidenlerin sayısı yılda 80 bin kişiyi geçti. Tabii vize konusunda beklentimiz vardı, bu sene Ekim ayında vize artık uygulamadan kalkacaktı ama olmadı. Yine de Yunanistan’ın çok değerli Başbakanı Çipras ve yöneticilere buradan teşekkür ediyorum, kapıdan vize uygulamasına yine devam ettiler. Ama bizler Sakız’a 12 ay gelmek istiyoruz, onun için kış aylarında da kapıdan vize uygulamasının devam etmesinde çok büyük fayda var. Bir de sizinle birlikte Manisa’ya, Aydın’a, Balıkesir’e gidelim, oradakiler de Sakız’a davet ederiz, sadece İzmir’le sınırlı kalmasın. Ayrıca yat turizmi çok büyük kazanç bırakabilecek bir turizm çeşidi. Yatların gelişini kolaylaştıracak formülü birlikte bulalım. Az konuşacağım demiştim sözüme başlarken ama konu Türk-Yunan dostluğu olunca gördüğünüz gibi kendimi tutamıyorum.”



SAKIZ GİZLİ BİR HAZİNE GELİN KEŞFEDİN

Ekrem Demirtaş’ın ardından bir konuşma yapan Sakız Adası Kiralık Odalar ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Dimitris Kytrilakis, Sakız Adası Ticaret Odası ve turizmcileri adına toplantıya katılanlara teşekkür ederek, “Büyük onur duyduk. Sakız adası her zaman sizin ülkeniz için en güzel bir tatil yeridir. Çünkü birçok ortak noktamız var. Ve bu yüzden siz bizi seviyorsunuz. Sakız adasına Türkiye’den gelen yatçılar ve turistler için size çok teşekkür etmek istiyoruz. Geçmişte hep bizi tercih ettiniz, eminim ki tercih etmeye devam edeceksiniz. Bir daha geleceksiniz ve geri kalan keşfetmediğiniz yerleri de keşfedeceksiniz. Zaten Sakız adası gizli bir hazine, keşfedilmek için sizi bekliyor. Güzel anılar paylaşmak için, yerel lezzetlerimiz, tavernalarda eğlenmeniz için sizleri her zaman bekliyoruz” diye konuştu.

Fulya OMAÇ / Çeşme