Son dönemde geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş birçok ürünle karşılaşıyoruz. Denizlerdeki plastik atıklardan üretilen spor ayakkabılar ve balık ağı ve şamdandan yapılan moda ürünleri, bunlardan sadece bazıları. Sosyal sorumluluk ile inovasyonun bir araya geldiği bu ürünlere bir yenisi daha eklendi.
 
Iamsterdam isimli şehir pazarlama organizasyonu, tasarımcı Explicit Wear ve sürdürülebilirlik şirketi Gumdrop, geri dönüştürülmüş sakızdan yapılmış bir ayakkabı tasarlamak için iş birliği yaptı ve sonuç olarak ortaya Gumshoe (Sakız Ayakkabı) adı verilen bu ayakkabı ortaya çıktı. Gumshoe isimli bu ayakkabının tabanı, Gumdrop tarafından üretilen geri dönüştürülebilir bileşimlerden meydana geliyor ve bu bileşimlerin %20’si sakızdan oluşuyor.
 
Gumdrop’ta idari müdür ve tasarımcı olarak görev yapan Anna Bullus, projeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Sakızın sentetik kauçuktan yapıldığını keşfettik. Ve bu özellikleri yıkarak yeni bir tür kauçuk üretebildik.” dedi. Belirtilene göre, her yıl yaklaşık olarak 1.500 ton sakız Amsterdam sokaklarına atılıyor ve bunları temizlemek milyonlarca dolara mal oluyor. Bu proje kapsamında, her dört çift ayakkabının üretimi için ise yaklaşık olarak 1 kg sakız kullanılıyor. Üstelik ayakkabıların üretiminde kullanılan bu geri dönüştürülmüş sakızlar, Amsterdam sokaklarından kazınıyor.
 
İfade edilene göre Gumshoe, dünyanın sakızdan yapılan ilk spor ayakkabısı. Tabanı haricinde, ayakkabının geri kalanı deriden yapılıyor. Müşteriler ihtiyaç duyduklarında, belli bir ücret karşılığında ayakkabı tabanını değiştirebiliyorlar. Bu durumda eski ayakkabı tabanı ise tekrar geri dönüşüme kazandırılıyor. Satışa sunulması planlanan ayakkabının satış fiyatı ise 190 euro olacak. Ayrıca ayakkabının balonlu sakız pembesi, siyah ve kırmızı olmak üzere üç farklı renk seçeneği bulunacak.
 
Projede görev alan Jonathan Van Loon proje ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, ayakkabının tabanında kullanılan bileşimlerin normal kauçuk kadar güçlü olduğunu, hatta sakız gibi koktuğunu ifade etti. Proje ortakları, bu projeyi diğer büyük şehirlere de yaymak ve bu şekilde insanların sakız atıklarından kurtulabilmeleri için daha kolay ve sürdürülebilir bir yol sunmak istiyorlar.