Fulya Omaç / Sakız Adası-Yunanistan

SAHTEKARLAR SAKIZ ADASI ÜRÜNÜ DAMLA SAKIZINA DA EL ATTI

Dünyaca ünlü bir çok markanın birebir taklidini yaparak haksız kazanç sağlayan ve hem üreticiyi, hem de devleti itibar ve maddi kayba uğratan sahtekarlar, bu kez de Yunanistan’ın Sakız Adası’nın (Chios) damla sakızını sahte ambalajla Türkiye’de piyasaya sürdüler.

KİLOSU 110-120 EURO OLUNCA SAHTEKARLARIN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Dünyada, çok az miktarı Çeşme Yarımadası’nda olmak üzere üretiminin neredeyse tamamı Sakız Adası’nda gerçekleştirilen ve toptan kilo fiyatı 110-120 Euro arasında olan orijinal damla sakızı Türkiye’de de oldukça rağbet gören bir ürün. Özellikle tatlılar ve kahveye çok az miktarının karıştırılmasıyla benzersiz bir lezzet veren orijinal damla sakızından rant elde etmek isteyen sahtekarlar bu ürüne de el attılar. Sakız Üreticiler Birliği tarafından ‘Orijinal Ürün Garantisi’yle (Original Product Guaranted) en çok 100 gramlık ambalajla satılan damla sakızı, orijinal kutusu birebir taklit edilerek Türkiye’de, özellikle de İstanbul’da piyasaya sunuldu.

TÜKETİCİ ALDATILIYOR, SAĞLIĞI RİSKE ATILIYOR



Birlik tarafından gerekli kalite kontrolleri yapılmayan, illegal yollarla temin edilen ürünün taklit paketlerle Türkiye’de piyasaya sürülmesinin en büyük sorunları olduğunu belirten Sakız Adası Sakız Üreticileri Birliği (The Chios Gum Mastic Growers Association) Ticaret Departmanı Müdürü Miltiadis Sarantinidis, “Şu gördüğünüz taklit ambalajın içinde kalitesi en düşük, neredeyse kırıntı halindeki ürün sakız kaçakçıları tarafından illegal yollardan Türkiye’ye sokuluyor. Yine gördüğünüz gibi bizim orijinal ambalajlarımızın tıpatıp benzerini yapıyorlar. Bu şekilde piyasaya sürülen sakızlar bizim kontrolümüz dışında olduğundan kalite ve sağlık açısından sakıncalar içermektedir. Tüketici aldatılmakta, sağlıkları riske atılmakta. Aynı zamanda ülkeye kaçak yollardan girdiği ve pazarlandığı için hem Türkiye, hem Yunanistan devleti açısından gümrük harcı ve vergi kaybı da oluşmaktadır. Sakızın ülkenizde büyük bir pazar payı var. Sağlık ve kalite kontrolleri yapılmış ürünün ortalama toptan kilogram fiyatı 110 - 120 Euro civarında. Türkiye’de taklitleri, orijinal kutu fiyatına satılıyor ve kaçakçılar büyük kazanç sağlıyorlar. Yüzde 40 gibi bir kar marjı var. Hatta gördüğünüz gibi kutu üzerindeki üretim ve diğer lot numaralarını bile birebir taklit ediyorlar. Tüketici orijinal ürün aldığını sanıyor ama kontrolden geçmemiş, riskli ürüne orijinal ürün parası ödüyor. Burada görev Türkiye devletine düşüyor. Bu ürünlerin nerede satıldığı gayet iyi biliniyor. Sıkı denetim yapılırsa, mekan sahibi taklit ürünü satma cesaretini gösteremez. Biz taklit ürünün tespiti için elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

TÜRK DEVLETİ’NİN İTİBAR VE MADDİ KAYBI VAR

Çeşme Aktüel Dergisi olarak yaptığımız araştırma sonucu, söz konusu 100 gramlık kutu paketli taklit ürünlerin en çok, İstanbul Eminönü’ndeki bazı baharatçı toptancılarında ve yine Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı’ndaki bazı baharat dükkanlarında piyasaya sürüldüğü bilgisine ulaştık. Buradan da hem devletimize itibar ve maddi kayıplar yaşatan, hem de Sakız Adası üreticilerini mağdur eden sahtekarlar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.