İktidarın büyük ortağı Demokrat Parti (PD) üyesi olan Ignazio Marino, hem partisinin hem de muhalefetin yoğun baskısı üzerine dün akşam istifa ettiğini duyurdu.

Marino’yu, yaklaşık 2 buçuk yıldır yürüttüğü görevini bırakmaya götüren süreç şöyle gelişti:

Muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi, Marino adına düzenlenmiş, ancak belediye bütçesinden karşılanan bir kredi kartından “şaibeli” ödemeler yapıldığını ortaya attı.

TÜM FATURALARI KAMUOYUYLA PAYLAŞTI

Bu iddia üzerine Marino, bu kartla yapılmış alışverişlere ait 450’nin üzerinde ve toplamda 150 bin Euro’ya yakın tutardaki faturayı kamuoyuyla paylaştı. 

“Şeffaf” olmayı amaçlayan Marino ayrıca, şüpheleri gidermek için kredi kartına yatırılmak üzere, kendi cebinden belediye bütçesine 20 bin Euro bağışladı.

Marino, paylaştığı faturaların hemen hepsinin, siyasiler, gazeteciler, diplomatlar ve toplumun önde gelen birçok ismiyle iş yemeklerine ait olduğunu kaydetti.

MARİNO’YU YAKAN YALANLAMALAR: “BAŞKANLA YEMEK YEMEDİK”

Ancak söz konusu yemeklerde konuklarına, şişesi 70 ila 100 Euro arasında değişen pahalı şaraplar da ısmarladığı görülen Marino’ya çok sayıda yalanlama geldi.

Bunlar arasında, 260 Euro tutarında yemek ısmarladığını söylediği Vietnam’ın Roma Büyükelçisi Dang Thi Phuong, 93 Euro fatura ödediği yemekte ağırladığı Torino’lu rahip Don Domiano Modena, 263 Euro tutan akşam yemeğinde buluştuğunu söylediği Katolik bir hareket olan Sant’Egidio Topluluğu temsilcileri ve 120 Euro değerindeki yemekte buluştuğunu söylediği Dünya Sağlık Örgütü’nden bir yetkili de yer aldı.

Söz konusu kişiler, belediye başkanıyla hiç yemeğe çıkmadıklarını açıkladı. Bazı restoran sahipleri de Marino’nun, açıkladığı kişilerle değil, restoranlarında ailesiyle birlikte yemek yediğini söyledi. 

Marino’nun, Roma’ya 2 milyon Euro bağışlaması üzerine Özbek milyarder Alişer Usmanov’a da 3 bin 500 Euro tutarında bir yemek ısmarladığı da belirlendi.

Bu arada, Roma Cumhuriyet Savcılığı Ignazio Marino hakkında soruşturma başlatırken, belediye başkanlığı için erken seçimlerin Mayıs ayında yapılması bekleniyor.

PARTİSİNDEN DESTEK GÖREMEYİNCE İSTİFA KARARINI VERDİ

Romalılara hitaben bir mesaj yayınlayan Ignazio Marino, partisinin desteğini kaybettiğini, politik koşulların, görevine daha fazla devam etmeyi mümkün kılmadığını ifade etti.

Kendisinden önceki sağ parti yönetiminin 5 yıl boyunca tarihi şehri kötü yönettiğini ve mafya tipi de olmak üzere suç etkinliklerine batırmış olduğunu belirten Marino, Roma’yı değiştirmek için çok mücadele ettiğini belirtti.

Burada oluşmuş kriminal güçlere dayalı bir yönetim sistemini değiştirmeyi ve yolsuzlukların üzerine gitmeyi başardığını öne süren Marino, tüm bunları yaparken politikanın kendisini yalnız bıraktığından yakındı.

İstifa kararını almak için çok düşündüğünü de belirten 60 yaşındaki Marino, yasalara göre 20 gün içinde bu kararından geri dönme hakkı olduğunu da hatırlattı.

MAFYAYA GÖZ AÇTIRMADI

Tarihi başkentin kötüye giden mali durumu, kirliliğinin ve çöp yığınlarının artmasından sorumlu tutulan, “Onurlu, ama vizyonsuz” diye nitelenen Marino, bu süreçte partisinden büyük destek göremedi.

Hükümetten yeterli bütçeyi alamamaktan yakınan Marino’ya artan baskıların perde arkasında, kenti ele geçirmiş olan, eskisi gibi ihaleler alamayan mafya yapılanmasına kapıları kapatmış olmasının yer aldığını öne sürenlerin oranı oldukça yüksekti.

Nitekim geçtiğimiz aylarda “Mafia Capitale (Mafya Başkenti)” adlı operasyonlarda, onlarca bürokrat, belediye meclis üyesi ve Romalı işadamı gözaltına alındı, tutuklandı.

İki şüphelinin telefon görüşmelerinde, Marino’yu etkileri altına almanın çok zor olduğunu ifade etmeleri de dikkat çekmişti.