Hamburg kentinde yaşayan yazar Esma Arslan, yeni çıkan kitabı “Resmime Dokunan Çığlık”ı kentin interkültürel sahnesi olan Mut Tiyatrosu'nda düzenlen bir galayla kamuoyuna tanıttı.



Son yerine kalan dolan tiyatro salonundaki tanıtıma Hamburg Eyalet Parlamentosu Sol Parti milletvekili Mehmet Yıldız da katıldı. İki dilli tanıtım akşamında Mut Tiyatrosu sanat yönetmeni Mahmut Canbay'ın kısa selamla konuşmasının ardından bağlama üstadı Kenan Kaya göç ve hasret türküleri okudu.
 


Siyasi göçmenlerin yaşamını konu alıyor

Daha sonra Esma Arslan'ın kızı Reyhan Arslan, Almanca çevirisi üzerine çalıştığı annesinin ilk kitabı “Yarım Kalan Aşk”tan Almanca bölümler okudu.

Esma Arslan 1970li yıllardan günümüze Almanya'da yaşayan siyasi göçmenlerin yaşamını roman kahramanı Işıl örneğinde işlediği kitabından bölümler okumadan önce gösterilen ilgiye teşekkür etti.

Arslan, “Öykülerden oluşan ilk kitabım 'Yarım Kalan Aşk'tan sonra bu kez bir romanı sizlere sunmanın heyecanı ve keyfini yaşıyorum. Yazar meslektaşlarını olduğunu kadar kendisini de tiye konusunda usta alan, espriyle ünlü, çok sevdiğim Alman yazar Kurt Tucholsky'nin 'Bazı yazarlar bir kitapla iki kitap yazmış olurlar. İlk ve son kitaplarını' cümlesini mutlaka duymuşsunuzdur” dedi.

İki yıl araştırma yaptı


Arslan, “Bu 'Resmime Dokunan Çığlık' benim için yeni bir tecrübe. İki yıllık araştırma ve çalışma dönemi ardından Türk edebiyatında neredeyse hiç konu edilmeyen siyasi göçmenler konusu işledim. Roman tamamen kurgu. Fakat Almanya'daki Türkiyeli siyasi göçmenlerin yaşamlarından bir çok şeyi bulabileceğiniz bir kurgu. Belki de bir çok göçmenin yaşamlarından kesitlerle karşılaşacağı bir roman. Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un çok beğendiğim 'Sen kitabı açarsın, o da seni açar' ve en verimli döneminde Hamburg'da yaşamış olan Alman şair Heinrich Heine'nin 'İnsanların yarattığı dünyaların en muhteşemi kitaplardır' sözleriyle konuşmamı bitirirken hepinize güzel bir edebiyat akşamı ve bol kitaplı bir hayat diliyorum” dedikten sonra yeni eserinden bölümler okudu.


İzmir Fuarı heyecanı

18 -26 Nisan tarihlerinde düzenlenecek 20. İzmir Kitap Fuarı'na davet edildiğini ve okuma ve imza günlerine katılacağını söyleyen Arslan, “Mayıs ayın ortalarından itibaren ise Almanya ve Avrupa'nın çeşitli kentlerinde bir dizi okuma akşamları düzenleyeceğim” dedi.