Ancak Vatikan Devlet Başkanı ve dünyadaki 1,2 milyardan fazla Katoliğin dini lideri Papa Francesco'nun özel uçağı bulunmuyor.

Papa Francesco yurtdışı gezilerine, İtalyan havayolu şirketi Alitalia'nın tahsis ettiği tarifeli uçakla gidiyor. Hatta Papa'ya bu gezilerinde eşlik eden gazeteciler de, ancak kendi bilet paralarını ödedikleri takdirde uçağa binebiliyor. Gazeteciler business-class'ta seyahat etmese de, bu kategoriden ücret ödüyor.

Roma'dan verdiği habere göre uçakta sadece Vatikan yetkilileri ve gazeteciler bulunuyor, dışarıdan yolcu olmuyor. Alitalia uçağı, Papa'nın seyahatinin ardından normal tarifeli seferlerine geri dönüyor. Yani Papa'nın kullanımı için bekletilmiyor. Tek farkı, ön sırada yalnız oturabilmesi

Papa'nın herhangi bir Alitalia yolcusundan tek farkı, ön sırada tek başına oturma imtiyazına sahip olması. Papa Francesco, bu uçağa binerken kendi valizini taşımasıyla da dikkat çekiyor.



Kısa mesafeli uçuşlarda yerel havayolu şirketlerini kullanan Papa Francesco, Ocak 2015’teki Sri Lanka ziyareti sırasında da Sri Lanka Havayolları’na ait tarifeli sefer yapan uçağın camından böyle görüntülenmişti.

Papa, ziyaret ettiği ülkelerde şehirler arası yolculuklarını ise genellikle ev sahibi ülkenin havayolu şirketleriyle yapıyor. İtalya içindeki kısa mesafeli uçuşlarda genellikle İtalyan Hava Kuvvetleri'ne ait helikopterleri kullanıyor. Papalar, halkın arasına karışırken ise "Papa-mobil" olarak anılan araçları kullanıyor. Mehmet Ali Ağca'nın eski Papa 2. Giovanni Paolo'ya suikast girişiminde bulunmasının ardından bu araçlar, kurşun geçirmez camla çevrelendi.

Ancak Papa Francesco'nun, güvenlik riskine rağmen insanlarla temasını engellediği gerekçesiyle bu kurşun geçirmez bölmeli aracı kullanmayı tercih etmediği biliniyor.


Papa'nın Merecedes marka aracına 'Papa-mobil' lakabı takılmış.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün akşam NTV televizyonunda katıldığı programda Diyanet İşleri Başkanı'nın makam aracı tartışmasıyla ilgili olarak şunları söylemişti:

"Beyefendiler niçin bakmazlar, Hıristiyan dünyasına Vatikan’a niye bakmazlar. Vatikan’da dini liderin özel uçağı araçları var. Zırhlı araçları var niye bunları görmüyoruz. Sıradan bir ülke miyiz? Vatikan’da yapı bu olacak bizim dini liderimiz tarifeli uçakla seyahat edecek. Bunlar için önemli değil ama bizim için önemli. Ahmet Bey’le (Davutoğlu) onları da konuşacağım. Diyanet İşleri Başkanı yurtdışı seyahatinde havuzda olan uçakları kullanarak gitsin niçin tarifeli uçakla gitsin?" BBC