Bir milyar 200 milyon Katoliğin lideri Papa Francesco, İtalyan La Stampa gazetesine erken Noel röportajı verdi. Dünyadaki açlık trajedisi, Vatikan Divanı’nda öngörülen reformlar, olası kadın kardinaller ve 2014 yılında Kutsal Topraklar’a gerçekleştireceği yolculuğa ilişkin konulara değinen Papa’nın en dikkat çekici açıklaması ise Marksist olduğu iddialarına ilişkin oldu. 


Papa, görev süresince gerçekleştirmeyi öngördüğü hedefleri içeren, geçen ay yayımladığı misyon bildirisi Evangelii Gaudium’da (İncil’e İnanmanın Coşkusu), küresel ekonomik sistemin neden olduğu eşitsizliklere dikkat çekmişti. Ruhani liderin bu sözleri, ABD’nin ünlü aşırı sağcı radyo yorumcusu Rush Limbaugh tarafından “Kilise hem milyarlar harcıyor, hem de fakirliğe vurgu yapıyor. Papa ne dediğini bilmiyor. Onun söyledikleri katıksız Marksizm’dir” eleştirilerine maruz kalmıştı. 


Papa ise röportajında şu ifadelerle bu iddiaya yanıt verdi: “Marksist ideoloji bir hatadır, ama yaşamım boyunca çok sayıda iyi Marksist tanıdım. Bu nedenle bu sözlere gücenmedim.”


Kilise’nin ekonomisine ilişkin yaptığı açıklamalarının, bir uzmanın değerlendirmeleri olarak algılanmaması gerektiğini söyleyen Papa, sadece Kilise’nin toplumsal ekonomik doktrininden bahsettiğini ifade etti ve bundan da Marksist olunduğu anlamı çıkarılmaması gerektiğini vurguladı. 


FAKİRLERE NOEL ARMAĞANI OTOBÜS BİLETİ

“Benim için Noel, umut ve hassasiyet demektir” diye kendince Hıristiyanların önemli bayramını değerlendiren Papa, uzaklarda yaşayan yakınlarını ziyaret edebilmeleri için fakirlere Noel armağanı olarak otobüs bileti vereceklerini de açıkladı. 


ÖLDÜRMEDEN ÖNCE SORMUYORLAR

Hıristiyanların birliği hakkında da konuşan Papa, bazı ülkelerde haç sembolleri taşıdığı ve İncil okuduğu için Hıristiyanların öldürüldüğünü de hatırlatarak, “Onları öldürmeden önce, Anglikan, Protestan, Katolik ya da Ortodoks olup olmadığını sormuyorlar. Kan karıştı. Onları öldürüyorlar çünkü Hıristiyanlar” ifadelerini kullandı.