Rio de Janeiro"nün ünlü Copacabana Plajı’nda toplanan binlerce Brezilyalı kamu açığını gizlemek için bütçede usulsüzlük yaptığı Brezilya meclisi ve senatosu tarafından azledilen Doİ ma Roussefin yerine geçen başkan yardımcısı Michel Temer'i etti. Defol Temer sloganı altında birleşen Rio de Janeirolular geçici devlet başkanının petrol devi petrobrasin özelleştirilmesi gibi geçici olmayan tedbirler aldığını öne sürerek istifasını istedi. Dilma Roussefin azlini “darbe" olarak niteleyen eylemciler "geri dön sevgili Dilma" yazılı dövizler taşıdı. İki gün önce Brezilya senatosunda özel olarak başkan Dilma'nın azli süreci için görevlendirilen komisyon 5'e karşı 15 oyla ülkenin ilk kadın başkanı aleyhinde karar almıştı.  Bu gelişmeler üzerine Dilma Roussef tüm Brezilyalıları demokrasi savunması içi sokağa davet etmişti.

BREZİLYA'DA YUMUŞAK DARBE TARTIŞMASI

2014 de ikinci kez brezilya devlet başkanı seçilen Dilma Roussef secim öncesi patlayan petrolao skandalı yüzünden ikinci iktidarın ilk gününden itibaren zor günler yaşamaya başlamıştı. Birçok bakanını kısa sürede kurban vermesine ve piyasaların istediği ismi ekonomi bakanı yapmasına rağmen yaşanan ekonomik krizle birlikte derinleşen siyasi kriz muhalif partilerin sert tepkisiyle karşılık buldu. Son olarak Lula da Silva'nın 2002 yılında iktidara gelmesinden beri dört dönemdir İşçi Partisi (Partido dos trabalhadores)'in  koalisyon ortağı Demokratik Hareket Partisi lideri ve başkan yardımcısı Michel Temer'in  muhalefetle işbirliği yapması  Rousseff'e azil yolunu açtı.

Dilma roussef aleyhinde herhangi bir yolsuzluk suçlaması bulunmuyor. Ancak kamu açıkları verilerinin yayınlanmasında usulsüzlük yaptığı iddiası var. Dilma Rousseff  ise kamu açıklarının yayınlanmasında izlenen yöntemin 1990 Luis Enrique Cardozo döneminden beli uygulanabilen ekonomik bir tedbir olduğunu savunuyor. Son olarak bir hafta önce Brezilya Federe Mahkemesi sözü geçen uygulamanın suç teşkil etmediği kararı verdi Ancak 20 üyelik senatonun azil sürecini araştırma komitesi 15 oyla Rousseff'in başkanlığının düşürülmesi yönünde görüş bildirdi  geçen hafta 8 üyeli yüksek senatonun 5 üyesi Dilman’ın görevinden tamamen el çektirilmesi kararını verdi.

FİDEL CASTRO'YA GÖRE DİLMA'NIN AZLİ KURUMSAL DARBE

Roussef'in devlet başkanlığı görevinden Azli, Latin Amerikalı solu tarafından da darbe olarak nitelendiriliyor.  Kuba eski devlet başkanı Fidel Castro, Arjantin eski devlet başkanı Cristina Kirchner, Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa azil sürecinde Dilma Rousseff'in en büyük destekçileri arasında yer alıyorlar.