Mostra Karnavalı hafta sonunda 41. kez coşturacak

Bu yıl 15 Nisan’da Paskalya yortusuyla sona erecek Ortodoks inancı ‘Et Perhizi’ döneminin başlangıcı olan Apokries etkinlikleri 24 Şubat Cuma akşamı Thymiana Köyü’nde başlıyor.

Adaya özgü kızıl taşlarla yapılmış binalarıyla ünlü bu köyde birbirinden ilginç, rengarenk kostüm ve maskelerle okul meydanında canlı müzik eşliğinde eğlenmeye başlayan Sakız halkı, takip eden 3 gün boyunca Mesta, Pirgi, Nehori, Agios Georgios Sikusi, Olimpi, Elata, Lithi, Kardamila ve Volissos köylerinde de kutlamaları sürdürecek. Etkinliklerin doruk noktası ise Pazar günü yine Thymiana Köyü’nde Mostra Şenliği karnaval kortejiyle yaşanacak.

APOKRİES, DİONİSOS ŞENLİKLERİNİN DEVAMI

Yunan mitolojisinde bağcılık, şarap, haz, cümbüş ve coşkunluk tanrısı olan Dionysos’a atfen şaka, şarap ve eğlencenin ön planda olduğu, birbirinden ilginç adetlerin canlandırıldığı kutlamaları, geçtiğimiz yıl Türk acentelerin düzenlediği özel turlarla ve münferiden gelen yaklaşık bin 200 Türk turist de izledi. Bu yıl ise katılımın daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Günümüzden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine dayanan ve modern karnavalların temeli sayılan Dionisos Şenlikleri’nin devamı niteliğindeki Apokries eğlenceleri, bu yıl Sakız Adası’nda 27 Şubat günü ‘Temiz Pazartesi’ etkinlikleri ile sona erecek ve et perhizi başlayacak.

THYMİANA’DA MOSTRA ŞENLİKLERİ

Apokries eğlencelerinin en renklisi olan ve adanın yerel televizyonları tarafından da canlı olarak verilen Mostra Şenlikleri, adanın güney kısmında ve kent merkezine yaklaşık 7 km mesafedeki Thymiana Köyü’nde gerçekleştiriliyor. Bu yıl 41. kez gerçekleştirilecek etkinlik saat 11:00’de karnaval kortejiyle başlayacak. Avrupa’daki benzerlerini aratmayan kortejde, araçlarla çekilen römorkların üstünde çeşitli maket ve farklı kostümlerle, yine güncel ve siyasi mesajların verildiği çeşitli hicivler yapılacak. Kortejin ardından özel kıyafetli palikaryaların kılıç oyunlarıyla Sakız halkının korsanlara karşı verdiği mücadelenin canlandırıldığı Talimi dansı ile Tumbia ve payavla müzik aletleriyle çalınan müzik eşliğinde de Detos dans gösterisi yapılacak.

ADANIN DÖRT BİR YANINDA ETKİNLİK VAR

Yine Pazar günü öğle saatlerinde adanın kuzeyinde bulunan Kardamila Köyü’nde müzik aletleri ve maskeliler eşliğinde geleneksel ‘Düğün Adeti’, Volissos Kültür Derneği tarafından Volissos Köyünde ‘Çifte Adeti’ canlandırılacak. Köyün gençleri köy meydanında bir Volissos dansı olan ‘Diplos’ yani Çifte’nin ritminde şarkı söyleyip, dans edecek, davetlilere yerel ürünler ikram edilecek. Nehori’de Apokries eğlenceleri geleneksel düğün, dans ve müzik gösterileriyle yaşatılacak. Agios Georgios Sikusis Köyü’nde ‘Cenaze Temsili’ yapılacak. Bu etkinlikte köy sakinleri vefat edeni son yolculuğuna uğurlarken, etraftaki insanlara meze ve şarap ikram edilip, şakalar yapılacak. Nenita ve Pispilunda’da geleneksel karnaval eğlenceleri yapılacak. Pyrgi’de pazar ve pazartesi günleri ‘Karkaluses Dansı’ sunulacak.

TEMİZ PAZARTESİ’DE KADI AĞA ADETİ

Mesta, Olimpi, Pitios, Elata ve Lithi’de Kadı Ağa’ adeti canlandırılacak. Kadı Ağa 1830’lardan bu yana her yıl Temiz Pazartesi gününde suçluları ve suçsuzları komik bir şekilde yargılıyor. Köylerden geçmekte olan kişiler yargılanacak ve suçlarına uygun bir şekilde para cezası ödeyecekler. Bu cezalar köyün kültür derneğine yatırılacak. Kalamoti’de gerçekleşecek Temiz Pazartesi karnaval kutlaması ile Apokries eğlenceleri sona erecek.

Fulya OMAÇ / Çeşme