Yunanistan Powerlifting Organizasyonu (GPA) ile Avrupa Uluslararası Powerlifting Organizasyonu (IPO Europe) tarafından 5-7 Mayıs tarihleri arasında Atina Elefsina’da düzenlenen 2017 Avrupa Powerlifting Şampiyonası’nda 75 - 82,5 kg siklet grubunda 77,4 kg’yla yarışan 16 yaşındaki Mehmet Sarı (Sarris) gümüş madalya kazandı.

Yunanistan’ın Kos (İstanköy) adasında dünyaya gelen, ilkokulu burada bitiren ve halen Milas Doktor Mete Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi olan Mehmet Sarı, İstanbul’dan Ozan Erkan Kumit’in antrenörlüğünde, kendi imkanlarıyla hazırlandığı şampiyonada ilk üçe girmesi hem Kos adasında, hem de Milas’ta büyük sevinç yarattı.

BAŞARIYI ANTRENÖRÜM VE AİLEME BORÇLUYUM

Ülkemizde henüz bir federasyonu bulunmayan, fakat tüm dünyada şampiyonaları düzenlenen ve halterin sadece güce yönelik bir dalı olan powerlifting’in Türkçe’de henüz tam karşılığının da bulunmadığını söyleyen Mehmet Sarı, “Powerlifting için bir ‘Güç Kaldırma’ disiplini diyebiliriz. Tam olarak halter sayılmaz, ancak haltere çok benzeyen bir spor. Yarışmacılar belirli bir sırayla üç tip kaldırma gerçekleştiriyor. Yine toplam dereceler alınıyor. Birçok ülkede federasyonu olan ve Türkiye’de yeni yeni gelişmekte olan bir spor dalı. Ben bu spora Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu olan Bulgaristan doğumlu Türk halterci Taner Sağır ile Rus Yuri Belkin’i kendime örnek alarak adım attım. Antrenörüm Ozan Erkan Kumit’in gözetiminde ve onun belirlediği program çerçevesinde haftanın altı günü üçer saat antrenman yaparak yaklaşık bir yıldır bu şampiyonaya hazırlandım. Avrupa Powerlifting Şampiyonası benim ilk tecrübemdi. Beklediğimden daha iyi bir başarı elde ettim. Çok mutlu ve gururluyum. Bu başarıyı antrenörüme ve bana tam destek veren aileme borçluyum. Hedefim, yaptığım bu sporda hep en iyi dereceleri almak” diye konuştu.

DEVLET DESTEĞİ BEKLİYORUM

Powerlifting’in bütün kas gruplarını çalıştıran ve ağırlığın tek bir bölgenin değil tüm vücudun gücüyle kaldırıldığı bir spor olması nedeniyle vücut geliştirmecilerin de rağbet gösterdiğini belirten Mehmet Sarı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu spor sayesinde vücudunuz bir şekle giriyor ve güçlü olduğunu gösteriyor. Bu çoğu erkek için önemli. Ben de güçlü bir yapıya sahip olmak için bu sporu seçtim. Başlamamla birlikte beslenmemde bazı değişiklikler oldu. Daha seçkin ve besleyici gıdalar ağırlıklı beslendim. Artık kendimi tam bir powerlifting sporcusu olarak hissediyorum. Ama devlet tarafından da destek almak isterim, halter salonunda çalışmanın benim için daha verimli olacağını düşünüyorum. Bu disiplindeki sporcular Türkiye’de Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından bir an önce federasyonun kurulmasını bekliyor. Bu gerçekleşmediği takdirde liseden sonra üniversite eğitimime Atina’da devam etme kararındayım. Ailemin gümüş madalya aldığım için benimle gurur duyduklarını biliyorum. Bu da beni ilerisi için daha çok motive ediyor. Onların tam desteği benim için ayrı bir sevinç kaynağı.”

ADI ANONS EDİLDİĞİNDE GÖZ YAŞLARIMA HAKİM OLAMADIM

Kos adasına giden Türk turistin gözde mekanlarının başında gelen Marie Hotel’in sahibi olan ve işletmeciliğini de yapan Mehmet’in babası Halil Sarı ile Babaanne Gülşen Sarı, Dede Mehmet Sarı, henüz 16 yaşındayken Avrupa şampiyonasında kürsüye çıkma başarısı gösteren bir genç ile gurur duyduklarını söylediler. Baba Halil Sarı, “Oğlum dedesinin ismini taşıyor ve adadaki bin 800 Türk soydaşımızın gururu oldu. Bu spora ilgi duyduğunu söylediğinde, halterciler gibi boyu kısa kalır endişesi duymuştum. Fakat powerlifting farklı bir branş olunca Mehmet’e her türlü imkanı sağladık. Hafta sonu birlikte Atina’ya gittik. Gümüş madalya için ‘Sarris Mehmet’ anonsu yapıldığında gözyaşlarımı tutamadım. Oğlumla gerçekten gurur duyuyorum” dedi.

Fulya OMAÇ / Kos Adası - YUNANİSTAN