İngiltere’nin başkenti Londra’daki Türk ve Kıbrıslı Türklerin yoğun olarak yaşadığı Enfield Belediyesi, yerlere tükürmenin cezalandırılacağı ilk ilçe oldu.

 

2011 yılında bu konuda Belediye Meclisi’nden karar çıkaran Enfield Belediyesi, Yerel Yönetimler ve Toplum Bakanlığı’ndan da onay aldı. Bundan sonra sokağa tükürürken yakalananlar,  80 Sterlin (yaklaşık 235 TL) para cezası alacaklar. Kaldırım ve caddelere tükürülmesi cezalandırılırken park gibi alanlar bu yaptırımdan muaf tutulacak.

 

Sonbaharda  yürürlüğe girerek uygulamada, yere tükürürken yakalanan kişiler verilen cezayı ödememeleri halinde 5 bin sterline kadar ulaşabilecek yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecekler.

 

Düzenlemeyi onaylayan Toplum Bakanı Eric Pickles, ‘Tükürmenin kesinlikle anti sosyal bir davranış olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Sosyal açıdan kabul edilebilir bir eylem olduğuna inanmıyorum’ dedi.

 

2010 yılından bu yana yerlere tükürmenin yasaklanması ve cezaya tabi tutulması için girişimlerde bulunan Enfield Belediyesi kabine üyesi Chris Bond ise, kararı memnuniyetle karşıladığını vurguladı. Tasarıya destek için 5 bin dolayında Enfield sakininin imza verdiğini hatırlatan Bond,  bu tür bir uygulamayı hayata geçiren ilk belediye olmaktan gurur duyduklarını belirtti. Bu konuda yaklaşık üç yıl boyunca kampanya sürdüren çevreden sorumlu kabine üyesi, tükürmenin tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına yol açabileceğine işaret etti.

 

Enfield, İngiltere’de yere çöp ve izmarit atma gibi davranışlara en çok ceza kesilen belediyeler arasında da yer alıyor.