Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) 50. kuruluş yıl dönümü nedeniyle özel olarak düzenlediği Genç Mikrofon Ses Yarışması'nın Avrupa seçmeleri Köln'de başladı. Park Consul Hotel'de üç gün sürecek olan seçmeler Türk Halk Müziği (THM) ve Türk Sanat Müziği (TSM) olmak üzere iki kategoriye ayrıldı. Amatör seslerin ödüllendirileceği yarışmanın ilk gününde adaylar TRT sanatçılarından oluşan jürinin önünde seslendirdikleri şarkılar ile finale kalmak için hünerlerini sergilediler. TRT Köln temsilcisi Niyazi Uygun, Avrupa seçmelerinden üç kişinin THM, üç kişinin ise TSM dallarında seçilerek tüm masrafları TRT tarafından karşılanmak suretiyle Türkiye'deki finallere katılacaklarını belirtti.

TÜRKÇE MÜZİK GURBETTE DE YAŞIYOR

 Köln'deki seçmelere katılan TRT Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin İşler, “Yarışmaya katılanları Türk müziğine verdikleri katkılardan dolayı kutluyorum. Her biri ayrı bir değer. Bu çerçevede 3 Mayıs'ta TSM, 10 Mayıs'ta ise THM finalini icra ederek birincileri belirleyeceğiz. Ama ben elemelere katılan herkesin birinci olduğuna inanıyorum. Bugün burada dinlediğim kadarıyla gurbette de müziğimizin en az memleketimizdeki kadar güzel icra ediliyor. Önümüzdeki yıllarda kamu kurumu olarak bu tür yarışmalar düzenleyerek Türk müziğine katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

THM sanatçısı Münevver Özdemir, “Türkiye'nin hemen hemen her bölgesindeki gibi burada da türküler dinledik ve bu bizi çok ümitlendirdi. Keşke biraz daha eğitimi düzenli hale getirebilsek ve yetkin kurumlar açılabilse” şeklinde konuştu.

THM sanatçısı Kubilay Dökmetaş ise, “Almanya'ya ilk göç eden kuşak kendi kültürüne tutunmaya çalışmış ancak günümüzde gençlerimizin bunu başardığını görüyoruz. Türkiye'den Almanya'ya gelenler kendi ezgilerini unutmamış ve bunu yaşatıyorlar. Dinlediğimiz gençler kendi değerlerimize yönlendirilmişler ve bu kültürü korumaya kararlılar. Bu yarışmadan birbirinden değerli sesler çıkacağından eminim” dedi.